Briefing Jana Hamáčka a policejního prezidenta Martina Vondráška na ministerstvu vnitra

Briefing Jana Hamáčka a policejního prezidenta Martina Vondráška na ministerstvu vnitra Zdroj: Blesk:Czech News Center / Rušinová Mária

Zdravotní stav Babiše mladšího by mohli prošetřit Švýcaři. Na kauze pracuje policejní tým i soudní znalec

Na kauze zavlečení Andreje Babiše mladšího na Krym pracuje podle náměstka policejního prezidenta Martina Vondráška tým, který má při vyšetřování maximální podporu. Na dnešní společné tiskové konferenci s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) se Vondrášek postavil za práci policie. Hamáček předpokládá, že byli na policii předvoláni všichni aktéři kauzy kolem Babiše mladšího, tedy novináři i premiér.

Do vyšetřovacího týmu byl podle Hamáčka přibrán soudní znalec k získání posudku zdravotního stavu Babiše mladšího, musí ale komunikovat se Švýcarskem, kde premiérův syn pobývá. Předseda vlády tvrdí, že jeho syn je schizofrenik, policie ale zatím nedisponuje znaleckým posudkem.

Podle Hamáčka je klíčové, aby byl zdravotní stav Babiše mladšího posouzen, ministr opakovaně nevyloučil, že ho provede švýcarská strana. Hamáček o tom chce hovořit s předsedou vlády. Podle vyjádření Vondráška policie nemůže Babiše mladšího jako oznamovatele ve věci zavlečení na Krym nutit ke spolupráci.

Policie prý neselhala

Policie se ohradila proti informacím, že v komunikaci se Švýcarskem selhala. Podle Vondráška je v kontaktu se zahraničními partnery od listopadu minulého roku, a to nejen se Švýcary. Kam dál dotazy policie směřovaly, odmítl upřesnit. Zdůraznil také, že je třeba rozlišovat vyšetřování dotační kauzy Čapí hnízdo, ve které jsou oba Babišové obviněni, a údajného únosu Babiše mladšího na Krym.

Skrytě natočená reportáž s Babišem mladším minulý týden odstartovala vládní krizi. Premiérův syn v ní obvinil spolupracovníky svého otce, že ho drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na ukrajinském Krymu anektovaném Ruskem. Premiér prý chtěl, aby opustil Česko kvůli případu dotace pro Čapí hnízdo, v němž oba čelí obvinění z dotačního podvodu. Babiš to odmítl, syn podle něj trpí schizofrenií, musí se léčit a být pod dohledem. Babiš mladší v reakci na to obvinil svého otce ze lži. Předsedy vlády ho v sobotu navštívil v Ženevě, na sociálních sítích tak uvedl, že syn a jeho matka už pochopili, jak je novináři zneužili.