Opozice chce vládě Andreje Babiše vyslovit nedůvěru po zveřejnění reportáže Seznamu o kauze Andreje Babiše mladšího

Opozice chce vládě Andreje Babiše vyslovit nedůvěru po zveřejnění reportáže Seznamu o kauze Andreje Babiše mladšího Zdroj: ČTK

Vyměňte premiéra, nebo jděte z vlády, vyzvala ministry své strany pražská ČSSD, a přidala se tak k opozici

Pražská ČSSD vyzvala grémium, aby usilovalo o výměnu premiéra a převedení ministerstva spravedlnosti pod ČSSD, jinak by ministři ČSSD měli dát demisi. Pražská ČSSD se tak přidala k opozičním stranám, které vyzvýají vládu, aby pokračovala klidně ve stejném složení, ale s jiným premiérem, který má příliš velké osobní problémy.

Předsedové ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN v úterý ve společném prohlášení vyzvali prezidenta Miloše Zemana, aby v případě vyslovení nedůvěry vládě jmenoval premiérem někoho jiného, než současného předsedu vlády Andreje Babiše (ANO). Zeman ale už dříve avizoval, že při pádu vlády by dostal pověření skládat kabinet znovu Babiš, který by také mohl vládnout delší dobu v demisi.

Premiér Babiš by měl podle společného prohlášení opozičních stran, které se spolu s hnutím Svoboda a přímá demokracie chystají v pátek hlasovat proti vládě, věrohodně vysvětlit okolnosti cesty svého syna Andreje na Krym. Předsedu ČSSD Jana Hamáčka strany vyzvaly, aby přehodnotil podporu kabinetu, v jehož čele stojí trestně stíhaný Babiš, který je podle nich navíc ve střetu zájmů.