Video placeholde

Íránská televize odvysílala nepředstavitelné: Děti obdivují zbraně a zpěvem oslavují džihádisty

Nepochopení vyvolává dětský pořad iránské státní televize, která odvysílala relaci, v níž skupinka dětí navštívila vojenskou základnu íránské armády a zazpívala píseň oslavující připravenost jejich otců zemřít v džihádu a stát se tak svatými mučedníky.

Na pořad upozornila na svém twitterovém účtu americká pobočka izraelské nevládní organizace The Middle East Media Research Institute (MEMRI), která monitoruje média v islámském světě. Od této nevládní organizace následně video převzaly s komentářem mnohá média, například britský zpravodajský web Dailymail.co.uk.

Děti po základně provádí žena, která je vyzývá, aby si prohlédly zbraně a techniku sloužící k obraně milované íránské vlasti. Moderátorka se během exkurze rozplývá nad krásou zbraní a děti poté zazpívají bojovnou píseň s připnutými fotografiemi, nejspíše íránského nejvyššího duchovního vůdce Ajatolláha Alího Chameneího.

Děti oslavují džihád

Děti v závěru klipu zpívají, že: „Můj táta, můj táta, můj táta je vojákem. Můj táta je vojákem. Můj táta je vojákem. Vojákem, mužem revoluce. Jejím velitelem je Sajjid Alí  [Chameneí]. Jeho vrchním velitelem je Mullah Alí. [Můj táta] bojuje s našimi hanebnými nepřáteli. Pomocí obrany a džihádu – bravo!“

Video bylo zveřejněno krátce poté, co bylo oznámeno uvalení amerických sankcí na íránskou polovojenskou organizaci Basídž (persky celým názvem Nírú-je Muqáwamat-e Basídž, Mobilizace sil odporu), což je organizace založena Ajatolláhem Chomejním během íránsko-irácké války. Mezi příslušníky jsou děti do 18 let věku, ženy a starší muži (nad 45 let).

Podle panislámské televizní stanice Al-Džazíry směřují americké ekonomické sankce na firmy podporující organizaci Basídž. Důvodem uvalení sankcí je obvinění, že tato organizace cvičí dětské vojáky a posílá je do Sýrie bojovat na straně syrského prezidenta Asada.