Nobelovu cenu za ekonomii 2018 získali ekonomové William Nordhaus a Paul Romer

Nobelovu cenu za ekonomii 2018 získali ekonomové William Nordhaus a Paul Romer Zdroj: Yale/Profimedia

Změny klimatu a charterová města. Nobelovu cenu za ekonomii získali Nordhaus a Romer

Švédská centrální banka prohlásila za letošní ekonomické nobelisty dva významné ekonomy Williama Nordhause a Paula Romera. Oba se objevovali na čele odhadů světových časopisů již řadu let a byla spíše otázka času, než cenu dostanou. Jejich výzkum jde každý jiným směrem, oba mají ale zásadní přesah do praktické politiky.

William Nordhaus známý studentům ekonomie jako spoluautor slavné Samuelsonovy Ekonomie se v posledních letech své kariéry zaměřil na dopady ekonomické aktivity na změny globálního klimatu.

Jeho výzkum ovlivnil nejen způsob měření dopadů člověka na životní prostředí, ale také pohled veřejnosti na roli ekonomů v řešení této palčivé otázky.

Charterová města

Paul Romer se vedle své kariéry makroekonoma rozhodl bojovat za zlepšení životních podmínek v chudých zemích. Je vůdčí osobou hnutí za budování charterových měst. To jsou města, ve kterých se vzdá vlády původní stát a převezme ho jiná země.

Původní vláda se vzdá některých pravomocí nad městem, čímž otevře dveře mezinárodnímu obchodu a rychlému růstu. Správu nad městem bude vykonávat jiná země, kterou si město zvolí. Inspirace bohatými městy, jako je Hongkong, ukazuje, že by to mohlo být výhodné i pro původní zemi.

Nobelova cena za ekonomii se letos udělovala již popadesáté. Oba letošní nobelisté doplnili předchozích 79 význačných ekonomů, do historie se mají šanci zapsat nejen jako špičkoví akademici, ale i jako iniciátoři velkých společenských změn.

Autor je hlavní ekonom Roklen