Bořivoj Penc

Bořivoj Penc Zdroj: ČTK

Bořivoj Penc se Zdeňkem Svěrákem
Herci Divadla Járy Cimrmana Bořivoj Penc a Jaroslav Weigel
Bořivoj Penc ve hře Dlouhý, široký a krátkozraký
Bořivoj Penc ve hře Dlouhý, široký a krátkozraký
Bořivoj Penc ve hře České nebe
21
Fotogalerie

Zemřel Bořivoj Penc, herec Divadla Járy Cimrmana, spolužák Zdeňka Svěráka

Ve věku 82 let zemřel v úterý v pražské nemocnici herec Bořivoj Penc, který byl 35 let členem Divadla Járy Cimrmana. ČTK to řekl herec a spoluzakladatel divadla Zdeněk Svěrák. Penc hrál ve většině her tohoto souboru, ještě před 14 dny se objevil jako král v jedné z jeho nejslavnějších her Dlouhý, Široký a Krátkozraký. Diváci ho znají také jako doktora Vypicha ze Záskoku, Jana Husa z Českého nebe a Hynka z Blaníku.

Bořivoj Penc se narodil 19. ledna 1936. Byl vystudovaný nástrojař, se Zdeňkem Svěrákem se znali od základní školy. Počátkem 80. let ho oslovil ke spolupráci u Cimrmanů. V jednom z rozhovorů Penc vzpomínal, že v začátcích měl obrovskou trému. První představení Němý Bobeš bylo podle něj "na infarkt".

Vedle divadla hrál i ve filmu, první z těch, ve kterých se objevil, byla Nejistá sezona, který autorská dvojice Zdeněk Svěrák - Ladislav Smoljak natočila na sklonku komunistického režimu a ve kterém s humorem, satirickou příchutí i s nádechem nostalgie líčí peripetie malého divadelního souboru s nadřízenými orgány. Značný prostor v něm mají ukázky z her repertoáru Divadla Járy Cimrmana a snímek vycházel ze skutečných událostí kolem oblíbeného divadla.

Penc se dále objevil ve filmech Pražákům, těm je hej, Obecná škola, Lotrando a Zubejda, Vratné lahve nebo Tři bratři. Hrál také v televizních seriálech Bylo nás pět nebo Případy detektivní kanceláře Ostrozrak.

Zemřel Cimrmanolog Jaroslav Weigel >>>