Francouzský prezident Emmanuel Macron a turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan

Francouzský prezident Emmanuel Macron a turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan Zdroj: ČTK/AP/Christophe Ena

Napětí kvůli islámu. Francouzi chtějí cenzurovat korán, Turci na univerzitách ruší francouzská studia

Mezi Tureckem a Francií narůstá napětí kvůli požadavku několika set francouzských osobností, aby byla svatá kniha muslimů – korán – cenzurována a byly z ní odstraněny pasáže vyzývající k nenávisti a násilí. Webová stránka projektu the World University Rankings informuje o rozhodnutí tureckých úřadů již nepřijímat další studenty na francouzská studia v rámci tureckých univerzit.

Jde o odvetu za výše zmíněnou kritiku koránu ve Francii. Turecký prezident Erdogan dokonce označil signatáře protikoránského prohlášení za stejné, jako jsou teroristé z Islámského státu, jak informovala na své anglojazyčné webové stránce panislámská televizní stanice Al Džazíra.

Al Džazíra dále uvádí, že turecký prezident položil ve svém veřejném projevu řečnickou otázku, jestli ti, kdo podepsali deklaraci, četli Bibli, konkrétně Starý zákon, protože kdyby ho četli, tak by chtěli zakázat i Bibli.

Islamofobie versus antisemitismus

Výzva několika set francouzských osobností vyšla před několika týdny ve francouzském deníku Le Parisien po názvem „Manifest proti novému antisemitismu“ a je reakcí na několik násilných útoků na francouzské židy ze strany francouzských muslimů.

Signatářům manifestu se nelíbí, že velký prostor v médiích a veřejné debatě je věnován „islamofobii“ a nenávisti proti muslimům, když je mnohem pravděpodobnější, že se terčem nenávisti a fyzického útoku stanou židé ze strany muslimských obyvatel Francie. Přesto se problému antisemitismu nevěnuje dostatečný prostor.

Antisemitismus je největší hrozba pro islám

V manifestu je zmíněno i to, že mezi muslimy jsou představitelé, kteří odsuzují antisemitismus ze strany muslimů a považují ho za největší hrozbu pro samotný islám. Tito lidé však žijí pod policejní ochranou, protože je jim vyhrožováno smrtí ze strany svých souvěrců zastávajících nenávistné postoje k židům. Manifest také považuje za hlavní zdroj sílící nenávisti vůči židům nejen „zastaralé“ části koránu, ale i antiizraelskou a antisionistickou politiku francouzské levice.

Mezi podepsanými signatáři je například bývalý francouzský prezident Sarkozy či ve Francii mediálně známý bývalý muslim palestinského původu Waleed al Husseini.