Češi tráví daňovými povinnostmi skoro nejvíc času v celé Evropské unii

Češi tráví daňovými povinnostmi skoro nejvíc času v celé Evropské unii Zdroj: Facebook

Daňovými povinnostmi strávili loni Češi 248 hodin. Jsme na tom skoro nejhůř z celé Unie

O 14 hodin víc než předloni zabralo Čechům v loňském roce plnění daňových povinností. Stát nám totiž zase nějaké přidal. Celkem tedy Čechům daně zaberou 248 hodin za rok, tedy více než 10 dní čistého času. Vyplývá to z letošní zprávy o placení daní, kterou sestavila Světová banka a mezinárodní síť poradenských společností PricewaterhouseCoopers.

Ze studie cituje Evropská komise, která zvýšení počtu hodin připisuje kontrolnímu hlášení k DPH. „Tento měsíční výkaz je sice plně elektronický, ale doba potřebná ke splnění daňových povinností se kvůli němu prodloužila,“ uvádí Evropská komise v březnové Zprávě o České republice 2018.

Ministerstvo: Zvýšení administrativy je mírné

České ministerstvo financí to považuje jen za mírné zvýšení administrativní zátěže. „Je přirozené, že zavedení kontrolního hlášení muselo mít také negativní dopad v podobě dílčího zvýšení administrativní zátěže,“ uvedl mluvčí ministerstva Michal Žurovec.  

„Kontrolní hlášení je přelomové opatření, v jehož důsledku získaly veřejné rozpočty miliardy korun a jehož implementace otevřela prostor pro snižování daňové zátěže, ke kterému v minulých letech docházelo,“ dodal mluvčí úřadu.

Jak hodnotí české daňové martyrium Evropská komise? A proč Estoncům stačí 50 hodin? Dočtěte si článek a podívejte se na srovnávací graf na info.cz >>>