Němečtí fotbaloví reprezentanti se sešli s tureckým prezidentem Erdoğanem.

Němečtí fotbaloví reprezentanti se sešli s tureckým prezidentem Erdoğanem. Zdroj: akparti.org.tr

Němečtí fotbaloví reprezentanti se sešli s tureckým prezidentem Erdoğanem.
Němečtí fotbaloví reprezentanti se sešli s tureckým prezidentem Erdoğanem.
Turecký prezident Erdoğan
3
Fotogalerie

V Německu se ptají: Jste Němci nebo Turci? Fotbalisté se nechali zneužít pro kampaň prezidenta Erdoğana

Německo řeší fotbalovou kauzu, která je spojená s politikou. V neděli se nechali v Londýně na soukromé schůzce vyfotit dva němečtí reprezentanti tureckého původu, Mesut Özil z Arsenalu Londýn a İlkay Gündoğan z Manchesteru City, s nechvalně známým tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoğanem. Jeho strana to ihned využila v kampani před předčasnými volbami, které se budou konat 24. června. V Německu se proti tomu zvedla vlna odporu a všichni se ptají svých fotbalistů: „Jste Němci, nebo Turci?“

„Německý fotbalový svaz obhajuje hodnoty, které nejsou totožné s hodnotami pana Erdoğana. Naši hráči by se neměli nechat manipulovat ve volební kampani a tímto způsobem rozhodně nepomohli práci svazu v oblasti integrace,“ opřel se do obou reprezentantů předseda fotbalového svazu Reinhard Grindel.

Fotky ze setkání s Erdoğana totiž okamžitě využila v kampani jeho Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP), protože v Turecku se budou 24. června konat předčasné parlamentní a prezidentské volby.

Fotbalisté ale tvrdí, že se jednalo o čistě společenskou záležitost. Oba jsou tureckého původu, ale narodili se už v Německu. „Nemělo to nic společného s politikou,“ oponuje İlkay Gündoğan z Manchesteru City.

Mnoho členů německé parlamentní strany AfD ale požaduje vyloučení obou fotbalistů z reprezentace. Poměrně překvapivě se k nim přidal i bývalý předseda Strany zelených a poslanec Cem Özdemir, který má také turecký původ. „Náš prezident se jmenuje Frank-Walter Steinmeier, naší kancléřkou je Angela Merkelová a náš parlament sídlí v Berlíně, nikoliv v Ankaře,“ řekl Özdemir.

„Nemám pochybnosti o tom, že Özil a Gündoğan chtějí reprezentovat Německo, ale to, co udělali, je nesprávné a musíme s nimi o tom hovořit,“ sdělil manažer německého národního týmu Oliver Bierhoff.

Podle turecké vlády i představitelů tamní fotbalové federace se Erdoğan sešel s hráči pouze proto, že fotbal miluje. Prý se setkává i s cizími hráči v samotném Turecku. O žádnou kampaň se prý nejednalo. Jenže jeho strana už fotky mezitím využila pro podporu svého vůdce.

Prezident Recep Tayyip Erdoğan je autoritativní prezident, který je známý nesmlouvavým postojem ke svým politickým oponentům, nechává věznit novináře i akademiky a za demokrata se rozhodně označit nedá.