Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: shutterstock.com

Zélandem hýbe krize kvůli hnijícímu kiwi. Vláda chce přilákat cizince, změní proto vízovou politiku

Zvyšující se poptávka po kiwi nutí Nový Zéland rozšiřovat sady, ve kterých se ovoce pěstuje. Naráží však na zhoršující se problém nedostatku pracovních sil. Novozélanďané fyzicky náročnou práci v sadech odmítají a přísná vízová politika neumožňuje zemi na nastalé sezónní krize flexibilně reagovat. To by se ale mělo změnit. Oblast Bay of Plenty, kam se pěstování kiwi soustřeďuje, bude v dlouhodobém výhledu potřebovat až 14 000 zahraničních česačů.

Nový Zéland změní podmínky prázdninových víz pro turisty. Chce tak zachránit letošní úrodu kiwi, která by kvůli nedostatku pracovních sil v zemi mohla přijít vniveč. Akutní nedostatek pracovníků v oblasti Bay of Plenty v posledních dnech vyústil v pokus o povolání turistů, kterým by úřady měly povolit krátkodobě na ostrově pracovat.

V oblasti Bay of Plenty mohou letos shnít miliony kusů kiwi. K problému se dokonce vyjádřila premiérka Jacinda Ardernová: „Poslední, co bychom si přáli je, aby ovoce hnilo na stromech nebo na zemi.“

Ovocná krize je pro mnoho Zélanďanů obzvláště citlivá, jelikož kiwi je národní symbol země. Představa jeho degradace a zneuctění je tak pro mnohé asi horší, než kdyby se jednalo o jiný plod.

Sběrači kiwi pobírají v současné době na Zélandu 16,5 zélandských dolarů na hodinu. V přepočtu 244 korun na hodinu však pro místní, kterých je v oblasti šest tisíc, není atraktivní. Práce je fyzicky velmi náročná a vyžaduje časté přesouvání. Zázemí je samozřejmě také základního charakteru.

Nedostatek pracovních sil se letos projevil výrazně poprvé. Může za to nárůst světové poptávky. V Číně zájem konzumentů o kiwi podle posledních údajů stoupl meziročně o 19 %.

Ředitel zélandské společnosti pěstující ovoce britskému Guardianu potvrdit, že zájemce o práci nemohou najít ani po zvýšení hodinové sazby. Z nepochopitelných důvodů prý budou raději o hladu, než aby přijali práci vyhrazenou tradičně pro cizince.

Do roku 2030 bude Bay of Plenty potřebovat čtrnáct tisíc nových sběračů. Země tomu s největší pravděpodobností v blízké době přizpůsobí vízovou politiku. Pokud jste proto dobrodruzi, neváhejte.