Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Agrofert podal další trestní oznámení na zemědělce Radu, kterému kdysi postříkal úrodu herbicidem

Společnost Agrofert podala další trestní oznámení na zemědělce Bohumíra Radu, s nímž je ve sporu kvůli užívání pole v obci Boskovštejn v Jihomoravském kraji. Agrofert tvrdí, že Rada neoprávněně hospodaří na cizím pozemku. Rada, který podle Deníku Referendum pole pohnojil a připravoval se na výsadbu kukuřice, viní Agrofert ze zničení úrody.

Pole má v nájmu Agro Jevišovice z koncertu Agrofert, který dříve patřil premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO) a nyní jej spravují svěřenské fondy.

Rada podle Hanzelky na části pozemků rozmetal čistírenské kaly smíchané se statkovými hnojivy. Agrofert na něj zavolal policii, věc nyní prověřuje znojemská kriminální policie. "Pan Rada nemá k daným pozemkům jakékoli užívací právo. Podnájemní vztah, na základě kterého v minulosti pozemky užíval, byl řádně ukončen k 30. září 2017," uvedl Hanzelka s tím, že právoplatným a jediným nájemcem je Agro Jevišovice.

Rada v Deníku Referendum řekl, že jde o evidentní a bezprecedentní pokus Babiše znemožnit mu hospodařit. Podle Hanzelky se Rada jenom snaží mediálně zviditelnit, existuje podle něj důvodná obava, že na polích neoprávněně zaseje, podobně jako před třemi lety. Kaly, které zemědělec na pole přivezl, firma podle Hanzelky zapravila do půdy, jak jí ukládá právo. "Na uvedených pozemcích nejsou zasety žádné plodiny. Nemůže být žádná řeč o likvidaci úrody," dodal Hanzelka.

Rada také podal žalobu

Agrofert uvádí, že podnájemnictví Rady bylo ukončeno na konci loňského září. Rada je ale přesvědčen o tom, že má nárok pole obdělávat, protože uzavřel s Babišem memorandum. "Rozdíl je, že já jim tam nevjel s traktorem a nezačal jim to přeorávat. Podal jsem žalobu na vyklizení pozemku. Až na základě verdiktu soudu budu moct na svých polích, která dnes neoprávněně využívá Agrofert, hospodařit. A to stejné by mělo platit naopak," uvedl Rada. Podle deníku byl údajně při obdělávání pole napaden Radův syn Vojtěch.

Spory mezi subjekty začaly v roce 2011. Rada z malého Agrodružstva Jevišovice vybudoval jeden z největších zemědělských podniků v Česku, akciovou společnost Agro Jevišovice. Dostal se však do insolvence a firmu v roce 2011 prodal Babišovi.