Virus HIV

Virus HIV Zdroj: profimedia.cz

Počet žijících lidí s virem HIV v Česku rapidně roste
Nové případy infekce HIV v ČR v jednotlivých letech
Nové případy HIV podle pohlaví (žlutí jsou muži, čísla ukazují počet nově nakažených mužů a procento podíl mužů na nových případech)
Nové případy HIV v ČR podle stadia v době záchytu (nejvíce případů se odhalí bez symptomů)
Rozdělení HIV pozitivních případů v ČR podle kraje bydliště v době první diagnózy HIV
9
Fotogalerie

9 varovných grafů: HIV pozitivních lidí u nás nikdy nežilo víc. Nejmladší nakažené bylo loni 13 let

Počet nově diagnostikovaných případů infekce HIV byl v Česku loni nižší než v předchozích dvou letech, rychlost šíření viru ale zůstává vysoká. Zdaleka nejhůř je na tom Praha, kde šíření dosáhlo hranice epidemie.

Jaké jsou typické znaky šíření viru HIV v Česku? Nepoužívání kondomu, drtivá většina nakažených jsou muži, valná většina po homosexuálním či bisexuálním styku, poměrně vysoké procento nakažených tvoří cizinci a zdaleka nejvíc nakažených žije v Praze.

Polovina HIV pozitivních lidí žije v Praze. „Je zde splněna hranice epidemie,“ řekl Jiří Pavlát, ředitel České společnosti AIDS pomoc. O své nákaze přitom u nás neví asi 700 lidí, což je zhruba pětina nakažených. Jaká jsou celková čísla?

Nové případy infekce HIV v ČR v jednotlivých letechNové případy infekce HIV v ČR v jednotlivých letech|Státní zdravotní ústav

HIV čísla 2017

Loni byla zjištěna nákaza HIV u 254 lidí, což je o 32 méně než předloni a o 12 méně než v roce 2015. Naprostou většinu nakažených tvoří muži – 232, tedy více než 90 procent. V roce 1995 to bylo 65 procent, přičemž nakažených mužů bylo 26. Zajímavé je, že počet nově nakažených žen je přitom v průběhu let více méně stabilní a roste jen mírně. Podle odborníků je to dáno i tím, že nejvyšší riziko přenosu je u análního styku.

V jednotlivých případech může dojít i k paradoxu, že s tím, jak se péče o nemocné zvyšuje a léčený člověk je v lepší kondici a déle aktivní, může v případě nezodpovědného přístupu nakazit více lidí.

Průměrný věk nakažených je 36 let u mužů a 37 roků u žen. Jenže za průměry se skrývá děsivé věkové rozpětí, a to hlavně u žen. Nejmladší nakaženou byla loni dívka ve věku 13 let, nejstarší ženě bylo naopak už 59.

Každý patnáctý gay je HIV pozitivní

Podle čerstvých údajů za loňský rok je stále zdaleka nejvíc lidí nakaženo při homosexuálním či bisexuálním styku. Konkrétně v 70,1 procenta případech. To je jedno z nejvyšších čísel v Evropě. Web hiv-prevence.cz hovoří o tom, že nakažený je v Praze už každý patnáctý gay. Do několik let to už může být každý desátý, pokud se situace nezačne řešit, tvrdí Czeslaw Walek, předseda spolku Prague Pride.

Naopak nízký podíl vykazuje přenos prostřednictvím injekčního užívání drog.

Třinácti HIV pozitivním matkám se loni narodilo dítě, přičemž sedm z nich byly cizinky trvale žijící v Česku. A když jsme u cizinců, HIV bylo diagnostikováno nejčastěji Slovákům (15), Ukrajincům (11) a Rusům (8).

Heterosexuální přenos tvoří již téměř čtvrtinu případů nakaženíHeterosexuální přenos tvoří již téměř čtvrtinu případů nakažení|Státní zdravotní ústav

Nejlépe je na tom Olomoucký kraj

Rozhodně nejčastěji dochází k nakažení u lidí žijících v Praze, a to jak absolutně, tak i vzhledem k počtu obyvatel. Zatímco Praha má za loňský rok 95 nově nakažených na milion obyvatel, takový Olomoucký kraj jen 3 na milion obyvatel. Průměr republiky je pak 24 nově nakažených na milion obyvatel.

Praha se dosud prevencí HIV příliš nezabývala. Momentálně vzniká odborná skupina, která bude mít za úkol sestavit plán tak, aby se vývoj otočil.

Prevence

V České republice sice loni klesl počet nově nakažených, dlouhodobý trend je ale u nás jednoznačně rostoucí. Prakticky každý rok se nakazí o nějakých deset procent lidí víc než o rok dřív. V západní Evropě a Americe je přitom už trend často opačný.

Vliv na to má i pokrok medicíny. Existují léky, které v případě pravidelného konzumování zabraňují usazení viru v těle. Je tak dokonce možné dosáhnout stavu, kdy osoba přestane být infekční pro ostatní.

Po nechráněném rizikovém styku je třeba rychle nasadit post-expoziční profylaxi. To radikálně sníží riziko, že se rozvine AIDS. Tyto léky si ale u nás lidé musí zaplatit, přičemž balíček na měsíc stojí skoro 6000 korun.

Rozvoj pohlavních nemocí

Od roku 1985, kdy se u nás začali lidé s virem HIV evidovat, byl vir diagnostikován 3160 osobám, téměř 86 procent byli muži. U 590 se rozvinula nemoc AIDS, na kterou 281 lidí již zemřelo. Možná nejpůsobivější je graf, který zachycuje vývoj počtu žijících lidí s virem HIV či s nemocí AIDS.

Že Češi přestávají mít strach, o tom svědčí i to, že se u nás znovu rozmáhají tradičnější pohlavní nemoci, jako je syfilis nebo kapavka. K tomu ještě do Česka dorazila i choroba LGV, kterou donedávna znaly jen tropy.

Počet žijících lidí s virem HIV v Česku rapidně rostePočet žijících lidí s virem HIV v Česku rapidně roste|Státní zdravotní ústav

Češi se zbláznili do Valentýna. Hromadně nakupují dárky, roste online poptávka kondomů >>>