Terorista Salah Abdeslam propašoval atentátníky v rámci uprchlické vlny.

Terorista Salah Abdeslam propašoval atentátníky v rámci uprchlické vlny. Zdroj: Youtube.com

V Bruselu začal soud s islamistou Abdeslamem, spolupachatelem útoku na klub Bataclan

Za přísných bezpečnostních opatření začal dnes v Bruselu proces se Salahem Abdeslamem, jediným přeživším podezřelým z teroristických útoků z listopadu 2015 v Paříži. V belgické metropoli čelí obžalobě ze střelby na bruselské policisty při zatýkání v březnu 2016. Hrozí mu až 40 let vězení. Na počátku dal obžalovaný prostřednictvím svého advokáta najevo, že si nepřeje, aby fotoreportéři pořizovali jeho snímky, a pak odmítl odpovídat na otázky.

"Jste Salah Abdeslam, narozený v Bruselu 15. září 1989?" dotázala se soudkyně Marie-France Keutgenová. "Nechci odpovídat na otázky," odpověděl obžalovaný, který odmítl povstat.

Abdeslama nad ránem převezla elitní jednotka z vězení Fleury-Mérogis v pařížské oblasti do justičního paláce v Bruselu, kam dorazil o čtyři hodiny později, uvedla agentura AFP. Bruselský soud je považován jen za předehru soudního procesu, který obžalovaného čeká ve Francii za pařížské atentáty. Provázelo jej však i velké očekávání, zda někdejší pachatel drobných deliktů, který se nakonec stal "veřejným nepřítelem číslo 1", u soudu přeruší své mlčení, jaké zachovával při výsleších.

Proces, který má trvat od pondělka do pátku s výjimkou volné středy, provázejí výjimečná bezpečnostní opatření. Nad impozantní budovou z 19. století, kde se soud odehrává, přelétává vrtulník, přístupy střeží obrněné vozy a ozbrojenci.

Osmadvacetiletý Francouz marockého původu se podle vyšetřovatelů podílel na teroristických útocích v Paříži ze 13. listopadu 2015, při kterých zahynulo 130 lidí. Na rozdíl od svého bratra i dalších členů teroristické buňky při atentátu nebyl zabit ani nespáchal sebevraždu, ale odjel z Paříže do Bruselu. Několik měsíců se pak úspěšně skrýval.

Belgičtí policisté jej nakonec našli v jednom z domů v bruselské části Forest. Při razii 15. března 2016 Abdeslam a další islamista Sofiane Ayari tři policisty postřelili a dokázali uniknout. Třetí radikál Mohamed Belkaid, který se s nimi skrýval, při incidentu zahynul.

Abdeslama se nakonec podařilo o pár dní později zadržet v bruselské čtvrti Molenbeek. Čtyři dny po jeho zatčení zaútočili teroristé na letišti a v metru v Bruselu. Atentát si vyžádal 32 mrtvých.

U soudu se mají Abdeslam s Ayarim zodpovídat z pokusu o vraždu policistů a nedovoleného ozbrojování, obojí "v souvislosti s terorismem". Abdeslama vydala Belgie předloni kvůli teroristickým útokům v Paříži do Francie. K procesu má být denně převážen z věznice v severofrancouzském Vendin-le-Vieil do bruselského justičního paláce.

"Již jsem vypovídal před policisty, víc nechci říct," řekl soudkyni spoluobviněný Ayari. Ještě dříve tvrdil, že ani on, ani Abdeslam na bruselské policisty nestříleli.

Čtyřiadvacetiletý Tunisan Ayari se do Evropy dostal přes řecký ostrov Lesbos v davech uprchlíků, převážně Syřanů. Zájem o něj má i francouzská justice, pravděpodobně aby jej mohla obvinit v souvislosti s pařížskými atentáty, poznamenala AFP.