Paul Ryan (vpravo) s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Paul Ryan (vpravo) s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Zdroj: Twitter Paula Ryana

Paul Ryan, předseda Sněmovny reprezentantů USA a jeden z nejvlivnějších politiků světa, přijede v březnu do Česka

Republikán Paul Ryan (48), předseda Sněmovny reprezentantů Kongresu USA a tím pádem jeden z vůbec nejvlivnějších amerických a světových politiků, by měl koncem března přijet na návštěvu České republiky. Pozval ho na ní šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. Ryan by se měl zúčastnit některých akcí v rámci oslav 100. výročí vzniku Československa.

Podle informací, které získal Reflex.cz z diplomatických zdrojů, by měl Paul Ryan přijet do Česka koncem března. Už na začátku ledna přitom Radek Vondráček při setkání s novým americkým velvyslancem v Praze Stephenem Kingem řekl, že „by to byl důstojný příspěvek k oslavám, kdyby jeden z nejvyšších zástupců USA navštívil Českou republiku“.

Protože Ryan je předsedou Sněmovny reprezentantů, což je dolní komora amerického Kongresu, patří nejenom mezi nejvlivnější politiky USA, ale i celého světa. Jeho návštěva by se pak dala označit za český diplomatický úspěch.

Podstatnou měrou k ní může přispět americký velvyslanec v České republice Stephen King, protože ten je už dlouho považovaný za politického patrona Ryana. Oba pocházejí ze státu Wisconsin a Paul Ryan jako mladík kdysi pracoval pro Kinga v kampani. Ten se na oplátku pak stal jeho patronem v republikánské straně. Kingovým partnerem v byznysu byl navíc Ryanův bratr Tobin.

Přestože Ryan dnes úzce spolupracuje s Donaldem Trumpem, tak v roce 2016 se od něj v průběhu prezidentské kampaně distancoval. Například kvůli nahrávkám, na kterých Trump hovoří obscénním způsobem o ženách.