Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Vědci se přiblížili rozluštění tajemné řeči delfínů: Tato zvířata používají 7 hlavních zvuků

Delfíni mají vysokou inteligencí a používají komplexní systém klikání, mlaskání a hvízdání, kterým se dorozumívají. Vědci se snaží tento neobvyklý jazyk už mnoho let rozluštit a v nedávné době se jim podařilo rozlišit 7 hlavních typů klikání. O co se přesně jedná?

Klikání je zvuk podobný kliknutí myši u počítače, který delfíni používají pro echolokaci - určení místa objektů pomocí zvukové ozvěny. Klikání je také používáno pro komunikaci mezi delfíny. Informoval o tom web Azula, který se věnuje otázkám života v mořích a oceánech.

Mořští biologové celkově nahráli 52 milionů kliků delfínů v různých situacích, časech a místech a analyzovali je pomocí počítačového algoritmu. Ten pak identifikoval 7 různých kliků, díky kterým se delfíni orientují a komunikují.

Delfíni komunikují třemi hlavními způsoby: Klikáním, hvízdáním a mlaskáním. Vědci věří, že některé typy hvízdání mohou sloužit jako identifikace - něco jako jméno. Všechny tři způsoby slouží pro komunikaci, přičemž klikání je využíváno i pro echolokaci.