ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

IQ obyvatel Skandinávie se už léta snižuje, ukázala nová měření

IQ obyvatel Skandinávie se podle mnoha měření v posledních letech neustále snižuje. Může za to podle odborníků především vzdělávání. Kvalita školství se prý i v těchto velmi vyspělých, prosperujících a bohatých zemích už nezlepšuje a stále více studentů tráví méně času učením a domácími úkoly.

Například IQ Norů se podle dostupných měření zvyšovalo od roku 1950 až do roku 1995. Pak se tento trend zpomalil a otočil. Podle studií Jamese Flynna, který se měření míry inteligence u obyvatel Norska dlouhodobě věnuje, se každoročně v průměru sníží IQ obyvatel této skandinávské země o 0,21 procenta. Své výsledky publikoval v odborném časopisu Intelligence.

Jak ale připomněla agentura NTB, podobný trend je pozorovatelný také v Dánsku a ještě více ve Finsku.

„Signalizuje to bezesporu úbytek lidí s vysokými kognitivními schopnostmi,“ říká Flynn.

Podle něj se ve Skandinávii po druhé světové válce rychle zvyšovala inteligence lidí, protože se na pracovištích i ve školách objevila silná vlna abstraktnějšího a racionálnějšího myšlení. Jenže v době blahobytu už ani školy tolik na své žáky a studenty „netlačí“.

Podle Jamese Flynna je práce ve školách méně náročná než kdysi a studenti především kvůli mnoha jiným zájmům nevěnují studiu tolik času. Výsledkem je postupné snižování průměrné inteligence obyvatel.

Škoda, že v tomto směru nebylo publikováno srovnání s ostatními zeměmi EU, protože výsledek by byl podle všeho stejný.