Princ Al-Valíd bin Talál má zaplatit pokutu 6 miliard dolarů.

Princ Al-Valíd bin Talál má zaplatit pokutu 6 miliard dolarů. Zdroj: Youtube

Obří pokuta: Saúdský princ má zaplatit 6 miliard dolarů za propuštění na svobodu

Úřady v Saúdské Arábii požadují 6 miliard dolarů od prince Al-Valída bin Talála za jeho propuštění na svobodu. Princ, který patří mezi nejbohatší lidi na světě a má podíl v mnoha významných globálních společnostech, byl zatčen minulý měsíc v hlavním městě Rijádu při velké protikorupční čistce.

Princ Al-Valíd bin Talál patří podle odhadů mezi zhruba 50 až 60 nejbohatších lidí světa. Byl ale minulý měsíc jedním z mnoha podnikatelů, vládních úředníků a členů královské rodiny, kteří byli zatčeni za korupci na pokyn korunního prince Mohameda Bin Salmána, který se snaží velmi rychlým tempem reformovat kdysi ortodoxní království.

Někteří zatčení jsou již na svobodě, museli ale všichni zaplatit tučnou pokutu. Největší částka je požadována právě po princi Al-Valídovi. Obviněn je z vydírání, podplácení a praní špinavých peněz.

Jeho majetek se odhaduje na necelých 19 miliard dolarů. Vlastní v rámci toho široké portfolio firem, ale je i podílníkem v Citi Bank, společnosti Disney, Twitteru a patří mu část slavného hotelu Savoy v Londýně.

Podle princova okolí však Al-Valíd odmítl pokutu zaplatit, protože by to bylo nepřímé přiznání viny. Navíc šest miliard dolarů by značně zasáhlo do jeho podnikání. Informoval o tom britský list The Telegraph.

„Al-Valíd bin Talál žádá, aby vyšetřování probíhalo dál, nechce dát korunnímu princovi nic zadarmo,“ řekl zdroj blízký Valídovi.

Podle neoficiálních údajů se zhruba deset procent státní rozpočtu Saúdské Arábie každý rok „rozkrade“ a významný podíl na tom mají vlivné podnikatelské skupiny i členové široce rozvětvené královské rodiny.