Gumové projektily by se podle vědců měly zakázat.

Gumové projektily by se podle vědců měly zakázat. Zdroj: Flick

Gumové a plastové projektily jsou podle nové studie příliš nebezpečné pro rozhánění demonstrací

Gumové a plastové projektily by se neměly používat při rozhánění demonstrací, což se dnes po celém světě běžně děje. Podle vědců a jejich nové studie jsou projektily značně nepřesné, mohou způsobit smrt, či těžká zranění s dlouhodobými následky.

Náboje vyrobené z plastu, gumy a dalších materiálů jsou používány jako „méně smrtící“ prostředek pro kontrolu davu po celém světě. Jsou navržené tak, aby po vystřelení rychle ztrácely rychlost a tak snížily tvrdost dopadu. Měly by být také stříleny do nohou lidí, aby je vážněji nezranily. Jenže to se často neděje.

„Výsledky naší práce říkají, že zbraně používající gumové a jiné nesmrtící projektily, mohou také způsobit těžká zranění a smrt,“ píší autoři z Kalifornské univerzity v Berkeley ve své nové studii. 

Největším nebezpečím je podle vědců značná nepřesnost těchto nábojů.

 

„Pokud jste u někoho skutečně blízko, tak můžete zamířit, jenže zásah gumovým projektilem z malé vzdálenosti je velmi tvrdý. Pokud střílíte naopak z dálky, nelze s takovou zbraní přesně mířit. Když míříte lidem na nohy a snažíte se je pouze vystrašit, tak se někdy stává, že projektil se odrazí od země a zraní vás na jiném místě těla,“ říká Rohini Haarová jedna z autorek studie. Ta byla publikována v lékařském časopise BMJ Open a citoval ji britský deník The Guardian. 

Vědci ke svým závěrům došli po prozkoumání 26 studií od roku 1990 do současnosti. Vzorek činil celkem 1984 lidí zasažených podobnými projektily. Z tohoto počtu bylo 15 procent těžce zraněných lidí a někteří trpí ztrátu zraku. Zemřelo 51 lidí, což jsou tři procenta.

Použití gumových projektilů má někdy i vážné politické následky. Například španělská policie je letos použila v Barceloně během protestů za nezávislost Katalánska. Přitom místní katalánská vláda je zakázala již v roce 2014. Postup Španělů proto vyvolal obrovskou kritiku.