Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Hrůzný případ v Indii: Doktoři omylem prohlásili za mrtvé novorozeně, které ještě žilo

V hlavním indickém městě Dillí se odehrál velmi neobvyklý a tragický případ: lékaři označili novorozená dvojčata za mrtvá, zabalili je do igelitového pytle a nechali ležet v márnici. Otec rodiny pak vezl děti do krematoria, kde měl prohěhnout jejich pohřeb. Během něj však zjistil, že se igelitový pytel hýbe.

„Bylo to srdcervoucí, ale nemohl jsem ani plakat. Musel jsem zůstat silný kvůli své manželce. Vezl jsem naše předčasně narozené děti, aby je připravili k pohřbu,“ popsal britské BBC otec zemřelých dětí. Pak si ale jeho tchán, s nímž ve voze jel, všiml pohybu v pytli. Poté si pohybu všiml i samotný otec.

Když si pohybu všimli, oba muži obrátili vůz a snažili se co nejrychleji dostat zpět do soukromé porodnice, kde se děti (předčasně) narodily. V porodnici zjistili, že jedno z dětí je opravdu stále živé. Děti byly zabaleny v pětivrstvém plastovém pytli, přesto jedno z nich přežilo. Po dalších pěti dnech po rozbalení však předčasně narozené dítě skutečně zemřelo.

 

Případ je momentálně předmětem vyšetřování. Soukromé porodnici Max byla již odebrána licence a nemůže dále provozovat svou činnost. Žena, která děti porodila, uvedla, že byla naposledy na kontrole 29. listopadu, tedy den před tím, než předčasně porodila. Na ultrazvuku den před tragickou událostí jí bylo řečeno, že je vše v pořádku. Kromě zastavení licence, které před několika dny oznámilo indické ministerstvo zdravotnictví, došlo v nemocnici k personálním změnám – dva doktoři, kteří o ženu pečovali, dostali výpověď. Rodiče však uvedli, že to „je naprsoto nedostatečné“ a budou po nemocnici požadovat náhradu nemajetkové újmy soudní cestou.