V Berlíně už nemají jen Ježíška, ale také Ježíšky.

V Berlíně už nemají jen Ježíška, ale také Ježíšky. Zdroj: Berliner Zeitung

V Německu Ježíšek letos nebude stíhat, Berlín proto zavádí novinku, ženu Ježíšku

Pokud jde o genderovou rovnost, některé země už pokročily hodně daleko. Například v Německu se letos při rozdávání vánočních dárků neobjeví pouze Ježíšek, ale poprvé i jeho ženská obdoba. Důvod? Požadavků na rozdávání dárků je v Berlíně tolik, že muži je nestíhají doručovat, musí jim vypomoci druhé pohlaví.

Jak informovala německá média, ženy Ježíšky zavádí organizace Studierendenwerk, která zprostředkovává brigády pro studenty. Ta tvrdí, že prostě nemá jinou možnost, než kdysi výhradně mužskou záležitost svěřit i do rukou žen.   

„V loňském roce jsme obdrželi přibližně 2700 objednávek na rozdávání vánočních dárků a tato práce byla rozdělena mezi 225 studenty. Každý stihne vykonat v den, kdy máme dárky doručit, 10 až 15 návštěv. Jenže poptávka roste a my bychom s ní bez žen nedokázali držet krok,“ říká Jana Judisch ze Studierendenwerk.

„Doporučujeme si rezervovat ženy zejména pro menší děti a ty, které trpí nějakou úzkostí. Důvěra malých dětí bývá obvykle větší právě k ženám, takže je to pro obě strany výhodné,“ vysvětluje Maria Dengel, projektová manažerka celé kampaně.

 

Aby vše proběhlo v pořádku, každý, kdo v rámci této akce bude rozdávat dětem dárky, musí podstoupit čtyřhodinové školení, kde ho naučí, jak se má chovat a co má u toho dělat.

Rozdávání vánočních dárků studenty je organizováno v Berlíně už od roku 1949, ale byla to předtím jen záležitost mužů. Teď si mohou dobře přivydělat i dívky. Na Štědrý den mohou dostat za tuto práci až 500 eur.

Otázkou teď ale je, zda v Německu zůstane rozdávání vánočních dárků pouze na mužích a ženách. Před několika dny zde totiž jako v první evropské zemi začali uznávat třetí pohlaví. Začala platit novela zákona, která v oficiálních dokumentech vedle mužského a ženského umožní uvádět jako pohlaví také „neurčité“. Jak by vypadal takový neurčitý Ježíšek, není zatím známo.