Kanaďany držel Taliban 5 let

Kanaďany držel Taliban 5 let Zdroj: Fbi.gov

Unesená rodina je po pěti letech na svobodě. V zajetí se páru narodily tři děti

Kanadsko-americká rodina se třemi dětmi, unesená před pěti lety v Afghánistánu, byla tento týden vysvobozena. V zajetí se Kanaďan Joshua Boyle s manželkou Caitlin Colemanovou ocitli v době, kdy čekali první dítě. Za pět let se jim narodily ještě další dvě, všechny tři děti tak matka porodila v teroristickém žaláři.

Manželé byli uneseni během cesty po střední Asii v roce 2012, a to pravděpodobně teroristickou organizací Haqqani. Ta vznikla před lety původně jako protisovětský odboj, dnes se ale řadí mezi afghánské povstalecké skupiny napojené na Talibán a má na svědomí několik velkých útoků z posledních let.

Těhotné Caitlin bylo v době únosu 27 let a kvůli jaternímu onemocnění potřebovala zvlášť v období gravidity dostupnou lékařskou péči. Právě o očekávaného potomka se tehdy nejvíce bála její rodina, s níž horlivě komunikovala americká média. Caitlinin otec označoval pár za naivní a neměl tušení o tom, proč se jeho dcera se svým mužem vydala právě do Afghánistánu.

Sama Caitlin popsala čas strávený v podzemním vězení jako „kafkovskou noční můru“, během níž s manželem našli sami sebe. Seznámili se před lety přes internet a spojovala je záliba ve filmech Star Wars. Afghánistán měl být poslední částí jejich cesty, během níž navštívili ještě Kazachstán, Tádžikistán a Kyrgyzstán.

O osvobození rodiny se zasadila pákistánská armáda, jejíž jednotky ji s podporou amerických technologií lokalizovaly v hornaté oblasti na hranicích Afghánistánu. Spolupráci vojenských složek Pákistánu a Spojených států si v reakci na osvobození manželů chválil i prezident Donald Trump. „Spolupráce pákistánské vlády je znamením, že ctí přání Spojených států, aby se Islámábád více podílel na bezpečnosti v regionu,“ uvedl ve svém prohlášení.

Právě problematický vztah USA s Pákistánem a jeho vojenskými složkami dával celému případu geopolitický rozměr. Očekávalo se, že pokud pákistánská armáda s vysvobozením rodiny nepomůže, můžou se vzájemné vazby definitivně zpřetrhat.

Po odvozu z místa věznění byla rodina dnes převezena zpět do Ameriky. Únosci měli za její vydání údajně požadovat 15 milionů rupií, nakonec k předání peněz pravděpodobně ani nedošlo, teroristé byli totiž vojáky na místě zastřeleni. Po příletu do USA Joshua Boyle uvedl, že teroristé v zajetí zabili jednu z jeho dcer a znásilnili jeho ženu.