Olympijský vítěz Peter Seisenbacher při zatčení na Ukrajině (vlevo) a v dobách své největší sportovní slávy (vpravo).

Olympijský vítěz Peter Seisenbacher při zatčení na Ukrajině (vlevo) a v dobách své největší sportovní slávy (vpravo). Zdroj: Bild

Dvojnásobný olympijský vítěz v judu je obviněn ze sexuálního zneužívání jedenáctileté holčičky

Peter Seisenbacher, někdejší rakouský dvojnásobný olympijský vítěz, mistr světa a mistr Evropy, je obviněn ze sexuálního zneužívání dvou holčiček, které koncem 90. let trénoval. Jedné z nich bylo pouhých 11 let. Známý sportovec byl soudem obviněn již v prosinci loňského roku, ale pak ze své země utekl. Zadržen byl ale na Ukrajině, která ho sice teď odmítla vydat zpět do Rakouska, ale místní úřady mu nařídily, že musí do 12. října opustit zemi.

„Rakouské velvyslanectví v Kyjevě nás informovalo, že Ukrajina se rozhodla pana Seisenbachera nevydat, ale současně mu nařídila opustit zemi,“ řekla agentuře APA mluvčí rakouského ministerstva spravedlnosti Britta Tichy-Martinová. Někdejší slavný sportovec byl zatčen na Ukrajině na základě mezinárodního zatykače 1. srpna, ale na svobodu byl propuštěn v polovině září. Video ze zatýkání na Ukrajině, na kterém je Seisenbacher polonahý a s dlouhými vousy, se objevilo i na You Tube.

Podle obvinění v letech 1997 až 2001 opakovaně sexuálně zneužíval dvě holčičky, které tehdy trénoval a prý se pokoušel napadnout i třetí dívku, které bylo 16 let. Ta se podle vyšetřovatelů ale ubránila. Peter Seisenbacher, který získal olympijské zlato v judu ve střední váze v Los Angeles (1984) v Soulu (1988), se ke všem obviněním odmítá vyjádřovat.