Ruský generál Valerij Asapov byl zabit v Sýrii.

Ruský generál Valerij Asapov byl zabit v Sýrii. Zdroj: Twitter

Islámský stát zabil na východě Sýrie ruského generála, který tam radil vládním vojákům

Velkou ztrátu utrpěla v Sýrii ruská armáda. V minulých dnech tam byl zabit velitel jedné její divize, generál Valerij Asapov. Byl smrtelně raněn bojovníky Islámského státu při minometném ostřelování. Jedná se o nejvýše postaveného ruského vojáka od začátku intervence Moskvy v Sýrii, který zde byl zabit.

„Starší ze skupiny ruských vojenských poradců, generál Valerij Asapov, se nacházel na velitelském stanovišti syrských jednotek, kde pomáhal místním velitelům řídit operace při osvobozování města Dajr az-Zaur. Při neočekávaném minometném ostřelování ozbrojenci Islámského státu byl smrtelně raněn po výbuchu miny,“ oznámilo v neděli ruské Ministerstvo obrany.

Současně ho vedení ministerstva navrhlo na posmrtné vysoké státní vyznamenání.

Město Dajr az-Zaur je velmi významné strategické místo na východě Sýrie, kde je důležité vojenské letiště a je to strategická dopravní spojnice mezi syrskou metropolí Damaškem a iráckým hlavním městem Bagdádem.

O město a jeho okolí se bojuje již několik let, protože jeho část i důležité komunikace zde ovládají bojovníci Islámského státu. Když budou podle vojenských expertů poraženi islamisté i zde (jejich syrské sídlo Rakka je už v podstatě osvobozeno), tak moc Islámského státu v Sýrii už bude jen velmi malá.

Rusko zahájilo vojenskou intervenci v Sýrii v září 2015 a Moskva bojuje na straně syrského diktátora Bašára Asada. Tomu pomáhají také speciální jednotky z Íránu a ozbrojenci libanonského teroristického hnutí Hizballáh.