Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ČTK

Napětí mezi KLDR a USA je na hraně obrovského konfliktu, tvrdí Putin

Ruský prezident Vladimir Putin dnes upozornil, že napětí mezi Severní Koreou a Spojenými státy je na hranici konfliktu velkého rozsahu. Šéf Kremlu v článku zveřejněném na webu v této souvislosti také napsal, že je chybou tlačit na Pchjongjang kvůli jeho raketovému a jadernému programu.

"Je nezbytné řešit problémy tohoto regionu prostřednictvím přímého dialogu se zapojením všech stran a bez předkládání jakýchkoli podmínek (pro takové jednání)," napsal Putin. "Provokace, nátlak a agresivní a útočná rétorika nevedou nikam," dodal.

Situace na Korejském poloostrově se zhoršila natolik, že nyní "balancuje na hraně konfliktu velkého rozsahu", zdůraznil ruský prezident v materiálu, který zveřejnil před svou cestou příští týden do Číny. Zúčastní se tam summitu zemí skupiny BRICS, která sdružuje Brazílii, Čínu, Indii, Jihoafrickou republiku a Rusko.

Pchjongjang se snaží vyrobit raketu schopnou nést jadernou hlavici, se kterou by mohl zasáhnout Spojené státy. Počátkem srpna pohrozil, že raketami zaútočí na americký ostrov Guam. Tento týden v reakci na americko-jihokorejské cvičení, jež považuje za přípravu invaze na své území, Severní Korea vypálila raketu středního doletu, která přeletěla japonské území.

"Podle názoru Ruska kalkulovat s tím, že lze severokorejský jaderný a raketový program zastavit výlučně nátlakem na Pchjongjang, je mylné a zbytečné," napsal Putin. Dodal, že cestou k postupnému snížení napětí je řešení navrhované Moskvou a Putinem, které zahrnuje zastavení vývoje raket Severní Koreou výměnou za zastavení rozsáhlých manévrů USA a Jižní Koreje.