Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Pisoáry diskriminují! Levicová berlínská koalice přichází s genderově vyváženými toaletami

Člověk by řekl, že ho alespoň nechají v klidu vyčurat. I do této základní lidské potřeby se však političtí experimentátoři z berlínské městské koalice montují. Na devětadevadesáti stránkách představují nový (lehce pomatený) koncept genderově vyvážených toalet. 

Berlín chce být inovativní, zní z úst německých zástupců Zelených. Proto se svými koaličními partnery navrhují doplnění ryze pánských pisoárů o unisex toalety, které nasměrují metropoli tím správným směrem.

Autoři obsáhlého dokumentu tvrdí, že mají pisoáry pozitivní dopad na snižování problematického močení na veřejnosti. Jak ale konstatují dále, tento nešvar se týká primárně mužů. Proto nedává příliš logiku si takto ospravedlňovat potřebu jednotných urinálů, jež mohou využívat všechna možná i nemožná pohlaví.

Další překážkou pro levicové pokrokáře jsou samotné ženy. Ty se stavějí poměrně skepticky k močení vestoje. Stejně tak není vyřešena šlamastyka se soukromím jemnějšího pohlaví. Ve vzduchu se vznáší dvojice řešení. Buďto se instalují zcela nové kabinky, či postačí skromnější verze v podobě jistého závěsu. Což tedy nevypadá moc inovativně…

Ovšem nositelé projektu si spíše lámou hlavy nad korektním piktogramem či nouzovým alarmem. To s sebou samozřejmě nese všeobecnou nedůvěru a odpůrce. Jedním z nich je například Christina Henkeová z berlínské CDU, která se táže. „Proč po mně chce vláda, abych čurala vestoje?“ Podle ní by se vládnoucí garnitura měla věnovat daleko palčivějším tématům – třeba bezpečí žen v hromadné dopravě.

Berlín je relativně kousek. Tak uvidíme, kdy podobné „inovace“ dorazí i do České republiky...