Íránského fotbalistu Masúda Šodžaje vyhodili z reprezentace, hrál proti „nepříteli“

Íránského fotbalistu Masúda Šodžaje vyhodili z reprezentace, hrál proti „nepříteli“ Zdroj: Facebook.com

Kapitán fotbalové reprezentace Íránu dostal doživotní zákaz, hrál proti „odporným“ Židům

Když Masúd Šodžaj a Eksán Hadžsafí, jedni z nejlepších íránských fotbalistů současnosti, dohráli ve čtvrtek večer 3. srpna na stadionu Néas Smírnis v Aténách zápas za svůj řecký klub Panionios proti izraelskému Maccabi Tel Aviv, netušili, jaké politické peklo rozpoutají ve své rodné zemi. Oba byli doživotně vyloučeni z fotbalové reprezentace Íránu, protože hráli proti „zástupcům odporného režimu“. Teokratický režim v Teheránu totiž neuznává existenci Státu Izrael.

Masúd Šodžaj byl dokonce kapitánem íránské fotbalové reprezentace a odehrál za ní 70 zápasů. Ale ani to ho nezachránilo před doživotním vyloučením z týmu.

Írán oficiálně neuznává Izrael a označuje ho za „odporný sionistický režim“ a největší zlo světa. Zakazuje proto svým sportovcům, aby se zúčastňovali zápasů s týmy ze židovského státu i individuálních utkání. Například judista Alireza Chodžastech byl stažen loni z nominace na olympiádu v Rio de Janeiru (oficiálně z rodinných důvodů), protože měl nastoupit podle rozlosování proti izraelskému soupeři.

Fotbalisté Šodžaj a Hadžsafí vytvořili svému klubu Panionios problém už v prvním zápase proti Tel Avivu v rámci předkola Evropské ligy, který se odehrál 27. července na stadionu v izraelském městě Netanja. Protože by museli hrát na území státu, který jejich stát neuznává, na utkání do Izraele neodjeli.

„Navzdory četným jednáním a velkému nátlaku jejich řeckého klubu, se dvojice fotbalistů odmítla zúčastnit prvního zápasu na okupovaných palestinských územích,“ informovala pak íránská fotbalová federace. Město Netanja se přitom na žádných okupovaných územích nenachází a dokonce se nenachází ani na území dnešní palestinské samosprávy.

Jenže v odvetě v Aténách íránští fotbalisté proti Maccabu Tel Aviv nastoupili. Reakce totalitního islamistického íránského režimu byla rychlá a drtivá.    

„Hadžsafí a Šodžaj už nemají v národním fotbalovém týmu místo. Překročili červenou čáru. Hra proti zástupci odporného režimu, je pro náš národ nepřijatelná,“ řekl íránský ministr sportu Muhammad Réza Davarzání.

Mnoho íránských fotbalistů a obyčejných lidí se hlasitě obou hráčů zastalo na sociálních sítích, protože podle smlouvy s klubem neměli jinou možnost, než nastoupit. Představitelé Íránu hráčům ale vzkázali, že to raději měli smlouvy v Řecku ukončit, i kdyby za to byli finančně potrestáni.

Masúd Šodžaj byl navíc v nemilosti již od června. Tehdy požádal veřejně prezidenta Hasana Rúháního, aby se osobně zasadil o to, aby byly na fotbalové zápasy pouštěny i ženy. Írán, se kterým kvůli obchodním stykům v současnosti koketuje mnoho států světa včetně České republiky, nutí ženy, aby byly na veřejnosti zahaleny, a také omezuje jejich práva v mnoha směrech. Nesmí společně s muži chodit ani na fotbal.