Vladimir Putin.

Vladimir Putin. Zdroj: Profimedia.cz

Putin byl pouze druhořadý agent a Rusko neřídí dobře, říká Nikolaj Leonov, jeho bývalý šéf v KGB

Dnes všemocný ruský prezident Vladimir Putin byl pouze druhořadým agentem KGB v době, kdy sloužil v bývalé komunistické Německé demokratické republice. Říká to jeho někdejší šéf sovětské tajné služby Nikolaj Leonov (88), který byl zástupcem ředitele této obávané organizace. Podle Leonova navíc Putin řídí Rusko bez jakékoli vize a to je pro jeho zemi velmi problematické.

„Buďme upřímní, Putinův obraz z minulosti je zavádějící. Byl kdysi pouze prostředníkem, druhořadým agentem,“ řekl Leonov v rozhovoru pro brazilský deník Folha de S. Paulo.

„Když jsme měli kadeta, který uměl plynule německy, což byl Putinův případ, tak kdyby byl dobrý, šel by do západního Německa či do Rakouska. Do první linie. Ale on byl poslán na východní komunistickou stranu. Navíc ne do Berlína, ale do Drážďan, kde se dlouho nic nedělo. Tam byli posíláni agenti druhé třídy,“ vysvětlil Leonov.

„Kdyby byl v Německu skutečně dobrý, tak jsme ho stáhli po návratu do Moskvy a pak poslali na další post do zahraničí, ale ani to se nestalo,“ dodal Nikolaj Leonov.

Putin byl v letech 1985 až 1990 agentem tajné služby KGB v Drážďanech. Po návratu domů působil dál ve službách KGB na oddělení mezinárodních vztahů Leningradské státní univerzity. Tam špehoval zahraniční studenty, kteří přitom byli loajálními komunisty.

Leonov byl významným sovětským odborníkem na latinskoamerické země, osobně znal kubánského vůdce Fidela Castra, pro kterého pak i pracoval. V letech 1983 až do ledna 1991 byl zástupce ředitele celé KGB.

V některých západních médiích je ale Putin pořád líčen jako významný agent KGB, který zná mnohá tajemství z doby studené války, což mu dodává na váze a vlivu. Pravda to ale podle bezpečnostních expertů není.

Nikolaj Leonov byl v roce 2003 zvolen do ruského parlamentu za nacionalistickou stranu Rodina a je často popisován jako spojenec Putina. Jenže o vládnutí prezidenta říká, že jej ovlivňují oligarchové a že nemá žádný jasný cíl, kam Rusko vede.

„Nemáme žádnou vizi, co bude za pět, za deset, za patnáct let,“ řekl také v rozhovoru Leonov a dodal, že je ohledně budoucnosti Ruska pesimistou.