Papež František.

Papež František. Zdroj: ČTK

Papež František chce vyobcovat z církve mafiány i politiky spojené s korupcí

Papež František v minulých dnech pověřil vatikánské úředníky, aby připravili novou doktrínu, která umožní exkomunikaci (vyobcování, vyloučení) katolíků z církve za zločiny spojené s mafií nebo korupci. Jeho snaha je namířena zejména proti zločineckým gangům, z nichž některé mají rituály spojené s odkazy na náboženství a také proti úplatkářství v politice.

V mafiánských skupinách v Itálii, ale také v kultuře mexických a kolumbijských kartelů i dalších latinskoamerických gangů, existují pseudonáboženské obřady, které odkazují na katolicismus a používají nejrůznější vyobrazení spojená s tímto náboženstvím. Brutální italská mafie 'Ndrangheta má také „padrino systém“, který je spojený s pojmenováním dětí po gangsterských kmotrech, což se děje při křtech v kostelích. Některá náboženská procesí se pak v italské Kalábrii zastavují před domy známých šéfů mafie na znamení úcty.

Ve švýcarské Ženevě se proto sešlo na konferenci 50 biskupů, prokurátorů, zástupců organizací OSN i obětí organizovaného zločinu, aby hledali nový právní postup, který by umožnil vyloučit z katolické církve lidi kvůli korupci a spolčení s mafií.

„Naší snahou je vytvořit mentalitu spravedlnosti, která bojuje proti korupci a prosazuje společné dobro,“ řekl podle listu The Telegraph po konferenci arcibiskup Silvano Tomasi, vatikánský vyslanec v New Yorku.

Papež prosazuje bezpodmínečné vyobcování z církve v případě, že zločiny někdo opakuje. Jediný hřích by mohl být ještě pořád odpuštěn.

Nová doktrína by měla být namířena i proti korupci, která je v některých zemích úzce spojena s politikou. I politici by měli být v případě odsouzení za úplatkářství exkomunikováni z církve. Italská média v této souvislosti spekulují o bývalém několikanásobném premiérovi Silvio Berlusconim.

Exkomunikace je společně s interdiktem (klatba) nejtěžším trestem, který katolická církev zná. Člověku je pak například zakázáno přijímat svátosti, aktivně se podílet na mši či zastávat jakýkoli církevní úřad.