Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Saúdská Arábie zavedla „daň z hříchů“ – 100 procenty zdanila cigarety a energetické nápoje

K velmi neobvyklému kroku sáhla v neděli Saúdská Arábie, která je sice jedním z největších producentů ropy a zemního plynu na světě, ale kvůli nízkým cenám těchto surovin má v posledních letech problémy s financováním štědrých vládních programů. Saúdové proto zavedli spotřební daň ve výši 100 procent na tabákové výrobky a energetické nápoje a 50 procent na nealkoholické nápoje. Média tento postup překřtila na „daň z hříchů“, protože podle některých představitelů Saúdské Arábie se jedná o zboží, které člověk vlastně nepotřebuje.

Na určitém sjednocení daně z přidané hodnoty a spotřebních daní se dohodly země Rady pro spolupráci arabských států v Zálivu v květnu. Nečekalo se proto, že Saúdové přikročí k tak radikálnímu kroku, jaký v neděli odstartovali.

Jak napsal list Saudi Gazette, cena jedné plechovky Red Bullu dnes v Saúdské Arábii stojí od 10 do 12 místních rialu. Jeden rial je v přepočtu 6,28 koruny. Aby byly ceny alespoň pro zákazníky opticky udrženy, někteří výrobci nápojů promptně přistupují k snížení objemu svých plechovek, které prodávají na saúdském trhu.

Saúdskoarabský úřad, který se stará o výběr daní mezitím uvedl, že zvýšení těchto daní přinese za pouhých šest měsíců do státní pokladny navíc kolem 2 miliardy dolarů.

Od čtvrtého čtvrtletí letošního roku plánují razantní zvýšení spotřebních daní také Spojené arabské emiráty. Zde by následné zvýšení cen mohlo postihnout miliony turistů, kteří jezdí především do oblíbené Dubaje. To by se mělo dotknout i Čechů, protože Dubaj patří k jednomu z hitů posledních sezon i u nás.