Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Češi loni nasbírali lesní plody za 5,1 miliardy, na houby vyrazilo sedm z deseti českých rodin

„Lesní poklad“ v podobě hub, borůvek či malin nasbíraný Čechy v loňském roce se viditelně zmenšil. Podle statistik České zemědělské univerzity v Praze lidé loni v tuzemských lesích nasbírali 33,8 tisíce tun hub a lesního ovoce v hodnotě 5,06 miliardy korun. V roce 2015 to přitom bylo 40,2 tisíc tun lesních plodů za 5,89 miliardy.

Podle profesora Luďka Šišáka, který se svým týmem tyto statistiky zpracovává již od roku 1994, Češi loni nasbírali 21,9 tisíce tun hub v hodnotě 3,59 miliardy korun. Druhou nejpopulárnější lesní plodinou byly borůvky, kterých lidé nasbírali celkem 7,2 tisíce tun za 851 milionů korun.

Mezi další hojně sbírané plodiny patřily i maliny (1,6 tisíce tun za 237 milionů Kč), ostružiny (1,6 tisíce tun za 219 milionů Kč), bezinky (1 tisíc tun za 101 milionů Kč) a brusinky (400 tun za 64 milionů Kč). Oproti dlouhodobému průměru množství hub a lesního ovoce nasbírané loňském roce zaostávalo. Tento jev se proto projevil na jeho citelně rostoucích cenách.

Podle Šišáka existují v intenzitě sběru hub a lesního ovoce v rámci České republiky mezi jednotlivými kraji značné rozdíly. „Výrazně nadprůměrné množství lesních plodin na jednotku plochy je sbíráno na území Středočeského kraje, což je dáno blízkostí obyvatel Prahy,“ uvedl Šišák. Ze statistik dále vyplývá, že v loňském roce alespoň jednou do lesa na houby vyrazilo 68 procent domácností, 43 procent na borůvky a zhruba třetina na maliny či ostružiny.

I přes loňský pokles nasbíraného množství lesních plodin stále Češi patří mezi nejpilnější evropské sběrače. Jejich největší konkurenci pak tvoří Slováci, Poláci, Ukrajinci či Rusové.

Kam na houby u Prahy? Mykolog prozradil, která místa jsou ve středních Čechách nejlepší >>>