Aerolinky British Airways se v sobotu potýkaly s výpadkem svých počítačových systémů

Aerolinky British Airways se v sobotu potýkaly s výpadkem svých počítačových systémů Zdroj: ČTK

Obří výpadek počítačů British Airways způsobil technik, odpojil zdroj napájení

Za výpadek počítačů, který koncem minulého měsíce donutil aerolinky British Airways (BA) zrušit desítky letů z londýnských letišť Heathrow a Gatwick, může lidská chyba. Potvrdil to na výroční konferenci leteckého průmyslu v Mexiku generální ředitel IAG, mateřské společnosti aerolinek BA, Willie Walsh. Společnost nyní zahájila nezávislé vyšetřování události.

"Pověřili jsme nezávislou společnost, aby provedla úplné šetření," řekl Walsh novinářům a uvedl, že po ukončení šetření firma ráda zveřejní detaily. "Doufám, že lidé si budou schopni vzít ponaučení ze zkušenosti, kterou jsme měli, a výsledkem toho bude, že všichni budeme lepší," dodal.

Walsh potvrdil, že incident způsobil elektrotechnik, který odpojil nepřerušitelný zdroj napájení, a vypnul tak datové centrum. To by samo o sobě ještě nebylo tak velkým problémem, škody způsobilo až když byly obnoveny dodávky elektřiny nekontrolovaným způsobem, dodal.

Walsh se také znovu omluvil zákazníkům a dodal, že incident poškodil značku British Airways. Doufá však v oživení, napsala agentura Reuters.

Britský deník The Times již minulý týden napsal, že výpadek způsobila lidská chyba. Potíže aerolinky ohlásily v sobotu 27. května, provoz se podařilo plně obnovit až o tři dny později.