Jan Kubiš a Josef Gabčík v sídle Zvláštní skupiny D na Prochester Gate v Londýně

Jan Kubiš a Josef Gabčík v sídle Zvláštní skupiny D na Prochester Gate v Londýně Zdroj: Vojenský historický ústav

Jan Kubiš
Snímky Gabčíka a Kubiše pořízené v Londýně před jejich výsadkem do protektorátu
SNÍMEK Z REKONSTRUKCE ČINU Německé vpisky mimo jiné ukazují, kde byly na místě činu nalezeny předměty a jakým směrem se Gabčík a Kubiš dali na útěk
Jan Kubiš
Jedni z prvních vybraných pro absolvování sabotážního kursu ve Skotsku byli Václav Málek a Jan Kubiš (ANTHROPOID)
5
Fotogalerie

Slovenský prezident Kiska chtěl společeně ocenit parašutisty Gabčíka a Kubiše, Zeman odmítl

Slovenský prezident Andrej Kiska chtěl společně se svým českým protějškem Milošem Zemanem ocenit parašutisty - Slováka Jozefa Gabčíka a Čecha Jana Kubiše - kteří před 75 lety spáchali v Praze atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Pražský hrad ale podle informací týdeníku Respekt společnou iniciativu odmítl, důvody přitom nesdělil. Kiska sám proto na Slovensku před dvěma týdny povýšil do hodnosti generálmajora Jozefa Gabčíka.

Zástupci úřadů obou hlav států jednali podle informací z diplomatických kruhů dvakrát a z akce nakonec sešlo kvůli nezájmu na české straně. "Nikdy k tomu z Prahy nepřišla pozitivní odpověď," řekl dobře informovaný diplomatický zdroj. Důvody zamítnutí slovenská strana neobdržela. "Žádnou takovou informaci nemám. Zřejmě došlo k nedorozumění," řekl hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Důvodem, proč Zeman návrh na společné ocenění Kubiše a Gabčíka odmítl, může být jeho zdravotní stav a únava. "Za odmítnutím parašutistů mohla však být i obava z reakce prezidentova voličského jádra," uvedl v článku Respekt. Ocenění příslušníků západního odboje by mohli především levicoví příznivci Miloše Zemana vnímat s nelibostí. Atentát na Heydricha totiž vnímají negativně kvůli obrovským represím, které po něm nacisté rozpoutali.

Atentát na Heydricha, největší čin domácího protinacistického odboje v Evropě, posílil pozici československé exilové vlády. I díky němu západní mocnosti odstoupily od mnichovské smlouvy. Po válce komunisté snižovali význam atentátu a prezentovali ho jako zbytečný hazard s krvavou dohrou.