Donald Trump za plotem

Donald Trump za plotem Zdroj: Profimedia.cz

Ve Washingtonu se dohodli na rozpočtu. Na stavbu Trumpovy zdi se peníze nenašly

Vyjednavačům dvou stran amerického Kongresu se podařilo uzavřít dohodu o financování federální vlády do konce aktuálního rozpočtového období, tedy do konce září. Informoval o tom dnes deník The Washington Post s odvoláním na vysoce postaveného zaměstnance Kongresu. Informaci potvrdila s odvoláním na své zdroje i agentura AP. Pokud Sněmovna reprezentantů i Senát dohodu do páteční půlnoci schválí, podaří se odvrátit úpadek do platební neschopnosti, který americké vládě hrozil.

O dohodě by měl podle listu The Washington Post Kongres hlasovat na počátku tohoto týdne. Vyjednaný kompromis obsahuje údajně zvýšení výdajů na obranu o na ostrahu hranic. Jeho konkrétní podoba zatím není známa.

Uzavření dohody dlouhodobě blokoval požadavek Bílého domu, aby součástí výdajů byly i náklady na stavbu kontroverzní zdi na hranici s Mexikem. Prezident Donald Trump nakonec ale ze svého požadavku ustoupil. Demokraté rovněž dosáhli dalšího financování zdravotní reformy bývalého prezidenta Baracka Obamy.

Poívejte se na 100 dní Donalda Trumpa ve funkci prezidenta USA podle Simpsonových: 

Video placeholde
Simpsonovi hodnotí 100 dní Donalda Trumpa ve funkci prezidenta USA • Facebook.com/Simpsonovi

Už v pátek Sněmovna reprezentantů a Senát, v nichž mají vládnoucí republikáni většinu, schválily jako překlenovací opatření federální vládě peníze na týden jejího chodu. Trumpova administrativa tak získala prostředky na financování vládních úřadů do pátku 5. května.

Takzvaný shutdown, kdy federální vláda zůstala kvůli politickému patu bez financí, nastal v USA naposledy v roce 2013. Tehdy trval asi dva týdny. Tento stav, kdy byly uzavřeny některé státní instituce, podle ratingové agentury Standard & Poor's přišel americkou ekonomiku na zhruba 24 miliard dolarů (skoro 594 miliard korun).

VIDEO Donald Trump si spletl Sýrii a Irák v živém vysílání

Video placeholde
Donald Trump si spletl Sýrii a Irák v živém vysílání • Facebook.com/Politico