Osobní kontrola postiženého Aarona neměla žádné pádné důvody.

Osobní kontrola postiženého Aarona neměla žádné pádné důvody. Zdroj: Youtube.com

Bezpečnostní kontroly: Postižený chlapec byl na letišti vystaven děsivému zážitku

Jennifer Williamsonová z Dallasu cestovala se svým postiženým synem a netušila, jaké hrůzné chvíle je čekají na letišti. Ze začátku vše vypadalo jako běžný bezpečnostní proces. Při průchodu chlapce detekčním rámem se neozval žádný zvukový signál, a přesto starší muž z ochranky bezdůvodně přikročil k osobní prohlídce.

Rozhořčená matka ho žádala, aby zvolil jinou metodu kontroly, protože je její syn postižený a dotyky v něm vyvolávají panické stavy. Jako naschvál muž kontrolu protahoval.

Matka v zoufalství celé synovo martyrium natočila na video a vložila na sociální síť. V něm je jasně vidět, že osobní kontrola neměla žádné pádné důvody. Chlapec na sobě měl triko a bermudy, tedy oblečení, v němž by těžko cokoliv zakázaného skryl. Navíc prošel detektorem bez problémů.

Video placeholde
VIDEO: Pracovník bezpečnostní kontroly byl opravdu důkladný. • Youtube.com

Jestliže si pozorně prohlédnete video, je zřejmé, že pracovník překročil své pravomoci. Vzhledem k tomu, že se vrací k partiím, jež dávno prohlédl, celá akce tak má pedofilní podtext.

Jennifer se snažila pracovníkům letiště vysvětlit, jak je celý proces pro syna psychicky náročný. A nejspíš proto, že nemlčela, byli oba téměř na hodinu zadrženi.

„Ráda bych tady něco upřesnila. Při průchodu detektorem se nespustil žádný alarm. Vše proběhlo v pořádku. Nechápu, proč se kontrola zaměřila právě na nás,“ rozhořčeně říká Jennifer. „Malý Aaron se ještě hodiny po kontrole třásl a neustále se ptal, co udělal špatně.“

Video, které chlapcova matka dala na Facebook, mělo za pár hodin téměř dva milióny zhlédnutí, což upoutalo média. Rozhořela se debata, zda pracovník prováděl kontrolu v souladu s pravidly, zda měl respektovat prosby matky a jak moc tato zkušenost ovlivní mentální stav malého Aarona.

Ostraha letiště se brání a tvrdí, že Jennifer Williamsonová lže. Celá kontrola prý trvala jen 35 minut, a ne hodinu. Během ní na pracovníka dohlížel jeho nadřízený a neshledal žádné nesrovnalosti.

Podívejte se na video a napište nám na Facebook svůj názor.


Co je porucha smyslového vnímání

Porucha smyslového vnímání je neurologický problém, při němž postižení nedokážou zpracovat pocity.

Postihnout může všechny naše smysly, nejen těch pět nejběžnějších, tedy i rovnováhu nebo sílu. Poruchu odborníci přirovnávají k dopravní zácpě, kdy jsou informace z nervových zakončení na cestě do mozku blokovány nebo odkloněny jiným směrem. Pak i lehký dotek vyvolá úzkost a paniku.

Výzkumy ukazují, že se s poruchou smyslového vnímání pere jeden z 20 lidí. Příčina zatím není známa, ale může mít původ v komplikacích při těhotenství nebo v genetice.