Následky výbuchů v petrohradském metru

Následky výbuchů v petrohradském metru Zdroj: Reuters

Mapka petrohradského metra s místy,. kde došlo k explozím.
Hasiči zasahující u jedné ze stanic metra v Petrohradu, kde došlo ke dvěma výbuchům
Akce petrohradských záchranářů po útoku na tamní metro
3
Fotogalerie

Fakta o explozi v petrohradském metru

Dnes 3. 4. ve 14:30 SEČ došlo v ruském Petrohradě k explozi. Nálož byla ve třetím vagónu soupravy projíždějící mezi stanicemi Senné náměstí a Technologický institut, které se obě nacházejí v centru města. Podle agentury Interfax zabíjela bomba o síle 200–300 gramů TNT.

Ve městě byl vyhlášen výjimečný stav. Po kolapsu metra panuje ve městě chaos, tvoří se dlouhé kolony, vypadává signál na mobilních zařízeních.  Andrej Kibitov, mluvčí petrohradského gubernátora, potvrdil, že 22 zraněných lidí bylo převezeno do nemocnice. Celkový počet zraněných je kolem 50, předpokládaný počet mrtvých je 10, číslo zatím nebylo úřady potvrzeno. Server Rg.ru uvádí, že mezi mrtvými je jedno dítě.

Město spustilo provoz autobusových linek, které kopírují trasy uzavřeného metra. Veškerá pozemní doprava ve městě bude až do večera bezplatná.

"Zda jsou Češi mezi oběťmi nebo zraněnými, v tuto chvíli zatím nevíme," řekla ČTK mluvčí Černínského paláce Michaela Lagronová.

Video placeholde
Výbuch v petrohradském metru. • Twitter
Lidem, kteří se pro návštěvu Ruska zaregistrovali v dobrovolné databázi cestovatelů DROZD, ministerstvo rozešle textovou zprávu s telefonním číslem krizové linky českého generálního konzulátu v Petrohradu, aby se měli kam obrátit, pokud budou potřebovat informace.

V souvislosti s výbuchy v petrohradském metru mohou občané kontaktovat krizovou linku generálního konzulátu  +7-921-902-6118.