...

... Zdroj: SplitShire

Obliba poptávkových serverů roste, jejich služeb využilo 800 000 Čechů

Na českém trhu stále více roste obliba poptávkových systémů, které spotřebitelům umožní zdarma a nezávazně poptat a srovnat nabídky služeb a zboží z celé ČR. Podle údajů projektu Poptavej.cz už 800 000 Čechů využilo služeb některého z poptávkových serverů. V horizontu 3 let by mělo dojít minimálně ke zdvojnásobení tohoto čísla.

Lidé stále více investují do úprav svých nemovitostí za účelem uspořit v dalších letech. Současným trendem jsou tedy například solární systémy, foukaná izolace či kvalitní zateplení,” říká Lada Kurážová z projektu Poptavej.cz. Další výraznou změnou v chování českých spotřebitelů je, že dominantně rozhodujícím kritériem přestává být cena a stává se jím hodnocení od ostatních uživatelů.

Denní hodnota poptávek na serveru Poptávej.cz činí 52 milionů Kč, ročně zhruba 13 miliard korun. V celém odvětví v ČR je to kolem 50 miliard korun ročně, což znamená zhruba třicetiprocentní roční nárůst poptávek. Spotřebitelé nejčastěji poptávají stavební řemesla, výrobu nábytku, služby pro firmy, služby spojené s úsporou energie a stěhování. Zejména u poptávek, které souvisejí s úsporou energie, zaznamenali provozovatelé serveru velký nárůst.