Video placeholde

Trump se vzdá svého prezidentského platu, věnuje ho na charitu

Americký prezident Donald Trump věnuje na konci roku svůj prezidentský plat na charitativní účely, uvedl mluvčí Bílého domu Sean Spicer. Podle něj si prezident přeje, aby s rozhodováním, k čemu přesně plat 400 000 dolarů (10,2 milionu korun) využít, pomohli novináři. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC.

Miliardář Trump již v průběhu předvolební kampaně prohlásil, že v případě zvolení se svého prezidentského platu vzdá. Mluvčí Bílého domu na četné dotazy médií nyní potvrdil, že prezident svůj slib splní.

"Prezident odevzdá tyto peníze na konci roku a přál by si, abyste mu pomohli rozhodnout, na co půjdou," řekl mluvčí Spicer v pondělí novinářům. "Způsob, jak předejít podrobnému přezkoumávání, je nechat rozhodnout média," dodal Spicer.

Místo 400 000 dolarů si Trump hodlá nechat pouze symbolický jeden dolar. Prezident totiž podle zákona musí pobírat plat.

S ohledem na své osobní finanční zabezpečení před nástupem do Bílého domu se v minulosti vzdali platu a dávali ho na dobročinnost už prezidenti Herbert Hoover a John F. Kennedy, připomněla agentura Reuters.

To nejdůležitější z Trumpova prvního projevu s českými titulky

Video placeholde
VIDEO: To nejdůležitější z Trumpova prvního projevu s českými titulky • YouTube.com