muž mobil

muž mobil Zdroj: Profimedia

Odložte své mobily u jídla, nedostatek dialogu povede k válkám, varoval papež František

Papež František patří v případě přístupu k moderním technologiím k spíše progresivnímu proudu v katolické církvi. Ale v pátek prohlásil, že omezení přímé komunikace mezi lidmi a nedostatek dialogu může vést až k válkám. „Do našich vztahů se vkrádá bezejmennost, z lidí se stávají věci. Toto násilí narůstá až do té míry, že dosahuje světové úrovně – a proto dnes nikdo nemůže popřít, že procházíme nesouvislou třetí světovou válkou,“ řekl papež.

František v pátek dopoledne navštívil Třetí římskou univerzitu (Universitá Roma Tre) a před akademickou obcí i studenty si stěžoval na nedostatek přímé komunikace mezi lidmi, které je podle něho velmi nebezpečné a může vést až ke konfliktům.

„Když sedíme u jídla s rodinou, ale u toho hovoříme s někým po telefonu, je to začátek války, protože neexistuje žádný dialog tváří v tvář,“ varoval papež na římské univerzitě „V našich městech vládne atmosféra násilí a životní chvat a uspěchanost přispívá k násilí v domácím prostředí. Častokrát si doma zapomínáme popřát dobrý den, jen se odbudeme letmým anonymním pozdravem. Násilí nám odnímá jméno a neustále zvyšuje naši vzájemnou anonymitu… Je nezbytné ztišit tóny, méně mluvit a více naslouchat,“ doporučil papež.

 

František pak nabídl své vlastní řešení, které citovala i česká sekce Vatikánského rozhlasu: „Existuje mnoho léků proti násilí, avšak prvním z nich je srdce, které umí přijímat názory druhého člověka…Když se někdy v novinách dočtu o vzájemných urážkách politiků, pomyslím si, jak hluboko politika klesla a nakolik se vytratil smysl pro budování společnosti a sociální soužití. První zásadou dialogu je naslouchání – nikoli jako ve volebních kampaních či televizních diskusích, kde oponent vyrukuje s odpovědí ještě dříve, než předchozí mluvčí domluví. Je třeba vyčkat, dobře si vyslechnout mínění druhého člověka, zamyslet se nad ním, zeptat se, když něčemu nerozumím, a teprve potom odpovědět… Kde je dialog, tam není násilí.“

 

Papež sice řekl svá slova hodně nadneseně, ale je pravdou, že některé obědy či večeře v rodině nebo v restauraci se i u nás mění v setkání lidí, kteří často nekomunikují s ostatními, ale hrají si většinou se svým mobilem.