Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Hackeři napadli emaily českého ministerstva zahraničí. Citlivá data údajně neunikla

Ministerstvo zahraničí se v uplynulých dnech stalo obětí kybernetického útoku. Info.cz to potvrdil Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) a napadení připustila i mluvčí ministerstva. O útoku na vládní instituci mluvil bez bližších podrobností v pondělním rozhovoru s Info.cz ministr obrany Martin Stropnický. Podle něj bylo zasažené celé vedení úřadu, zejména pak jeho emaily. Citlivé informace údajně neunikly, ale není zřejmé, odkud útok přišel.

Mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová uvedla, že ke kybernetickým útokům na ministerstvo dochází v posledních týdnech poměrně často. „V tomto případě, kdy jsou ty kybernetické útoky v těch posledních týdnech uskutečňovány, jsme se spojili s tím národní centrem kybernetické bezpečnosti, co se odštěpil z NBÚ. A ti specialisté tu situaci řeší a analyzují. Více informací k tomu samozřejmě nechceme sdělit, protože nechceme, aby se ti případní útočníci dozvěděli, jaké chystáme úpravy, tak aby ta bezpečnost byla dál zaručená,“ uvedla.

Podle ní nebyl útokem zasažen systém vnitřní komunikace, nedošlo tak k úniku utajených skutečností. „To znamená, že materiály, které chodí v tajném režimu, na ty se neútočilo a zároveň s tím nebyl zasažen ten vnitřní systém, v rámci kterého komunikujeme se zastupitelskými úřady,“ doplnila.

Na ministerstvu nyní vznikla pracovní skupina, kde jsou především experti z Národního centra kybernetické bezpečnosti, a snaží se nalézt řešení, které by podobným útokům bránilo.

DALŠÍ PODROBNOSTI NAJDETE NA WEBU INFO.CZ >>>