Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Šéfové v Británii vydělají za rok 129 krát více, než jejich zaměstnanci. Vyvolává to napětí

Podobně jako v jiných zemích, také ve Velké Británii se stále více rozevírají nůžky mezi bohatými a průměrně vydělávajícími. Podle posledních zjištění, které publikoval think tank High Pay Centre, vydělává 100 šéfů různých firem a institucí v průměru 129 krát více než je průměrná mzda jejich zaměstnanců. Ve společnosti ale kvůli tomu roste sociální i politické napětí.

Podle posledních zjištění se propast v platech neustále zvyšuje a podle politologů to mohl být i jeden z důvodů protestu proti vládě, který se loni projevil v referendu o vystoupení Velké Británie z Evropské unie.

Jak napsal list The Guardian, například v roce 2015 průměrný roční plat 100 vybraných šéfů činil 5,48 milionu liber. Jenže to bylo 401 krát více než minimální mzda, ale i 172 krát více než mzda zdravotní sestry a 145 krát více než peníze pro učitele.

Jak bylo propočítáno, tito dobře vydělávající lidé mají za dva a půl dne roku tolik, jako je průměrná mzda pro ostatní za rok.

Frustrace voličů kvůli nerovnosti ale postupně roste.

Podle průzkumů ji za jeden z největších problémů považují už i lidé v USA, kde dlouho neexistovala taková závist kvůli majetku, jako v Evropě. Méně vydělávající lidé například uvěřili Donaldu Trumpovi (paradoxně ten patří mezi ty bohaté), že se to pokusí změnit.

To samé slibuje i britská konzervativní premiérka Theresa Mayová. Jak to přesně chce udělat, ale není úplně jasné.

Platy sice i v Británii rostou, ale nerovnost se přesto velmi rychle zvětšuje. Například průměrná mzda má menší hodnotu, než tomu bylo před devíti lety.

Letos by měl ale přijít určitý platový útlum, protože firmy se podle všeho budou obávat dopadů Brexitu a budou se zvyšováním mezd vyčkávat.