Výbuch si vyžádal 13 obětí

Výbuch si vyžádal 13 obětí Zdroj: Reuters

Výbuch v Istanbulu zabil nejméně 13 lidí

U fotbalového stadionu v centru turecké metropole se dnes večer ozvaly silné výbuchy. Podle agentury Reuters zemřelo na místě 13 lidí, dalších 38 je zraněných. Média původně uváděla čísla vyšší, nejprve se hovořilo o 20 mrtvých. Reuters však dle turecké policie ověřil nižší číslo.

Výbuchy zazněly u fotbalového stadionu, kde sídlí istanbulský fotbalový klub Beskitas. Jedna z výbušnin byla podle Reuters umístěna v autě, po ní pak následovaly podle svědků výstřely. Vláda již útok označila za teroristický čin, který byl podle vyjádření ministrů mířený na policisty. Těch při útoku zemřelo několik.

 

“Ministr vnitra Süleyman Soylu řekl, že útok byl patrně namířen proti autobusu turecké zásahové policejní jednotky, která během zápasu zajišťovala pořádek. Jeho vládní kolega Ahmet Arslan na twitteru nazval útok činem teroristů,” uvedla agentura ČTK s tím, že okolnosti výbuchu jsou i nadále předmětem šetření.

 

Na fotbalovém stadioně se ještě před výbuchem konalo utkání mezi Besiktasem a týměm Bursapor, jehož členem je mimo jiné i český hráč Tomáš Necid. Podle všech informací by však on i jeho spoluhráči měli být v pořádku, protože odjeli z místa ještě před výbuchem.

 

K výbuchu se zatím nepřihlásila žádná teroristická organizace. ČTK nadto uvedla, že v Turecko není útok na policisty až tak neobvyklým jevem - bývají však frekventovanější v jihovýchodní části země, kde jsou přičítány četným Kurdům.