Ručně psaná báseň Anne Frankové v holandštině

Ručně psaná báseň Anne Frankové v holandštině Zdroj: The Guardian

Ručně psaná báseň Anne Frankové se vydražila za necelé 4 miliony

Pouhé dvě minuty trvala dražba dvanáct veršů dlouhé básně, kterou napsala židovská dívka Anne Franková ještě ve svém rodném Německu. Jen pár týdnů před osvobozením pak zemřela v nacistickém koncentračním táboře Bergen-Belsen.

Podle ředitele aukční síně jde o významný unikát. I proto, že básně “teenagerů”, jak uvedl ředitel Thijs Blankevoort, se moc neprodávají. “Za posledních 40 se prodalo jen 4 nebo pět básní podepsaných dítětem,” uvedl ředitel. Anne Franková však nebyla lecjaké dítě. Vyrůstala v židovské rodině a na vlastní kůži zažila postupně zvyšující se represe vůči židovskému obyvatelstvu.

Ona a její rodina se před nacisty ukrývali v jednom z domů v Amsterodamu. Báseň, která se vydražila během pouhých 2 minut za 140 tisíc dolrů, což jsou necelé 4 miliony korun, napsala 28. března roku 1942. Přesně za 3 roky poté pak zemřela při tyfové epidemii v koncentračním táboře Bergen-Belsen. Tři měsíce po sepsání básně se pak rodina přesunula do úkrytu v Amsterodamu, kde však byli prozrazeni a až na otce rodiny, který se později zasadil o vydání Annina deníku, všichni zemřeli.

 

Vyvolávací cena básničky byla 20 tisíc eur. Vydražila se však za cenu téměř sedminásobnou. Kupec se podle informací britského deníku Guardian, který o prodeji dnes přinesl zprávu, se na aukci nedostavil, dražil báseň dálkově. Jeho jméno aukční síň nezveřejnila.