Zlato

Zlato Zdroj: http://demonocracy.info/

Francouz zdědil dům. V koupelně našel poklad - sto kilo zlata

Příběh, který by asi chtěl zažít každý z nás, zažívá právě Francouz, jehož jméno francouzská média nezveřejnila. Muž zdědil po vzdáleném příbuzném velký dům se zahradou. Když se do něj nastěhoval, mohl se najednou cítit jako postava z pohádkového příběhu. Našel v něm totiž poklad.

Muž se před několika měsíci dozvěděl, že zemřel jeden z jeho movitějších příbuzných. Následně prostřednictvím jeho právního zástupce zjistil, že zdědil dům se zahradou. Rozhodl se, že jej nechá zrekonstruovat, a při důkladnější prohlídce zjistil, že v podlaze v koupelně je vytvořená prohlubeň. V prohlubni našel bednu, do níž se podle jeho slov běžně ukládá whiskey. Mohlo ho tak nejprve napadnout, že jeho příbuzný byl tajný pijan, jenže když krabici odkryl, uviděl zlaté cihly a mince.

 

Muž pak s pomocí své rodiny dopravil zlatý poklad do nedaleké aukční síně. Jeden ze znalců ocenil jeho nález na neuvěřitelných 3,5 milionu euro, což je v přepočtu zhruba 97 milionů korun. “Nález obsahoval zlaté pláty, mince i cihly,” uvedl dražitel Nicolas Fierfort, kterého citovala britská BBC. Nález v tak velkém množství zlata je raritní. Podle znalce byl v domě uschován koncem 50. nebo začátkem 60. let minulého století.

 

Nález zlatého pokladu má však pro dědice jeden háček. Bude se totiž muset pečlivě prozkoumat jeho původ. Byl-li součástí dědictví, což se vzhledem k místu jeho nalezení předpokládá (zůstavitel v uvedené době, z níž zlato pochází, v domě žil), bude muset státu dědic odvézt vysokou 45% daň. Ke zlatu se ale může přihlásit některý z žijících příbuzných zůstavitele a snažit se prokázat, že je zlato jeho.