Již několik dní a nocí probíhají v amerických městech protesty proti Donaldu Trumpovi.

Již několik dní a nocí probíhají v amerických městech protesty proti Donaldu Trumpovi. Zdroj: ČTK

Turecko radí svým obyvatelům, aby nejezdili do USA, je tam prý nebezpečno

Turecké ministerstvo zahraničí varovalo své občany, aby se vyvarovali cest do Spojených států. Důvodem je podle ministerstva zahraničí zvýšené riziko zranění, když po zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA se ve vybraných městech protestuje.

Turecké ministerstvo zahraničí varuje Turky, aby nejezdili do Spojených států. Turky žijící ve Spojených státech vyzývá k opatrnosti a obezřetnosti. Hlavní nebezpečí spočívá podle tureckého ministerstva zahraničí v možnosti zranění v protestech, které jsou vykreslené jako nebezpečné a ohrožující. Prohlášení zní poněkud úsměvně ústy ministerstva země, která zvažuje znovuzavedení trestu smrti, a která vězní tisíce politických odpůrců prezidenta Erdogana po letošním zmařeném armádním puči.

 

Americké protesty proti zvolení Donalda Trumpa prezidentem skutečně zasáhly celou zemi. Protestuje se ve větších městech. Podle informací médií byly nejdivočejší v Portlandu ve státě Oregon, kde byl jeden z protestantů zastřelen policií. On a ještě další tři lidé byli členy místního podsvětí. Podle zprávy agentury Reuters jsou sice protesty rozšířené, ovšem většinou pokojné.

Doporučení tureckého ministerstva ohledně nebezpečí cesty do USA je tedy neodůvodněné, případná zranění totiž hrozí převážně samotným účastníkům protestů, kteří se začnou chovat agresívně. Média zatím nepřinesla žádnou zprávu, která by uváděla, že byl v protestech zraněn či dokonce zabit turista.