Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Útočníci v Etiopii napadli skupinu českých a slovenských turistů, jejich průvodce zastřelili

Skupinu čtyř Čechů a šesti Slováků v jižní Etiopii napadlo a okradlo několik útočníků. Etiopského řidiče ozbrojenci zastřelili, při incidentu byla zraněna jedna Slovenka. Čechům se nic nestalo a jsou již zpátky v České republice, řekla dnes ČTK Irena Valentová z ministerstva zahraničí.

Přepadení se stalo v pondělí 7. listopadu. V Etiopii platí výjimečný stav a Češi by měli podle doporučení Černínského paláce zvážit, zda mají do této africké země za této situace jezdit.

Turisté, kteří byli v Etiopii se slovenskou cestovní kanceláří, při přepadení přišli o cennosti, platební karty a hotovost. Čeští diplomaté se o události dozvěděli od slovenského velvyslanectví v Addis Abebě. "Naši občané se na nás přímo neobrátili," dodala Valentová.

Agresoři podle serveru nejdříve házeli na auta s turisty z Česka a Slovenska kameny. Když etiopský řidič a zároveň průvodce vystoupil, strhla se hádka, během níž útočníci řidiče zastřelili. Slovenský web Topky.sk uvedl, že mezi turisty byla slovenská lékařka, která se postřelenému muži marně snažila pomoci. "Naše klienty přepadli. Všichni jsou v pořádku, v bezpečí domova. Šlo o přepadení v takzvané zelené, absolutně bezpečné zóně," řekl slovenskému webu ředitel cestovní kanceláře Bubo Ľuboš Fellner.

České ministerstvo zahraničí koncem října vydalo doporučení, aby Češi zvážili cesty do Etiopie. Kvůli zhoršené bezpečnostní situaci v této zemi platí výjimečný stav. "Pokud už se tam vydají, měli by být maximálně obezřetní," uvedla dnes Valentová.