Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Archív, Profimedia.cz

Ani Mohamed, ani experimenty, Francouzi se vrátili k jemným jménům. Kvůli teroru vypadl i Charlie

Přestože v některých médiích se opakovaně objevují zprávy, jak je v Belgii či ve Francii nejpopulárnějším jménem kvůli vyšší porodnosti místních muslimů Mohamed, v zemi galského kohouta to není pravda. Není podle statistik ani mezi prvními deseti nejpopulárnějšími jmény u chlapců. Francouzi také opustili experimenty a vrátili k známým „jemněji znějícím“ jménům. Kvůli teroristickému útoku na redakci časopisu Charlie Hebdo pak opustili jméno Charlie.

Nová velká studie ukazuje, že trendem ve jménech není ve Francii jakékoli experimentování, naopak návrat k „normálním“ jménům dětí je silný a trvalý.

Nejpopulárnějším jménem u děvčátek je teď ve Francii Louise a u chlapců Gabriel. Ve velkých městech, jako je Paříž, Marseille a Nice, je ale první u chlapců Adam, protože toto jméno je blízké jak ateistům, tak tradičně křesťanům, židům i muslimům.

Seznam nejpopulárnějších jmen a trendů pro rok 2016 shrnula v knize „L'Officiel des Prénoms“ Stéphanie Rapoport, která se opírá o různé oficiální statistiky a studie i o registr porodů z minulých let.

„Rodiče v poslední době hledají jemně znějícími jména. Známá jména u chlapců jako Paul či Louis oslabují, stejně jako Camille u dívek. Téměř mizí kdysi populární jména složená ze dvou slov jako Jean-Marie nebo Marie-Claude,“ řekla expertka Rapoport deníku Le Parisien.

Zajímavé také je, že po loňském teroristickém útoku na redakci časopisu Charlie Hebdo se miliony lidí hlásili k jménu Charlie, ale rodiče miminek jej naopak ihned „zatratili“. Odmítají jej právě kvůli možnému spojování se známým atentátem.

10 „trendy“ jmen dívek ve Francii: 1. Louise, 2. Jade, 3. Emma, 4. Chloé, 5. Alice, 6. Inès, 7. Léa, 8. Manon, 9. Lina a 10. Mila.

A u chlapců vzpomínaný Mohamed skutečně nevede. Zde je pořadí: 1. Gabriel, 2. Jules a Raphaël (společné pořadí), 4. Léo, 5. Adam, 6. Lucas, 7. Louis, 8. Liam, 9. Ethan a 10. Hugo.