Nedělní shromáždění konvičkovců ukončila po půlhodině policie.

Nedělní shromáždění konvičkovců ukončila po půlhodině policie. Zdroj: Oliver Adámek

Nedělní shromáždění konvičkovců ukončila po půlhodině policie.
Nedělní shromáždění konvičkovců ukončila po půlhodině policie.
Nedělní shromáždění konvičkovců ukončila po půlhodině policie.
Nedělní shromáždění konvičkovců ukončila po půlhodině policie.
Nedělní shromáždění konvičkovců ukončila po půlhodině policie.
5
Fotogalerie

Kadibudky, píšťalky a falešní Arabové. Tak vypadalo Konvičkovo rozpuštěné divadlo u ambasády

Po srpnové exhibici s falešným vpádem Islámského státu na Staroměstské náměstí se na sebe rozhodl Martin Konvička se svou iniciativou opět upozornit na další významné výročí – 15 let od teroristických útoků na New York a Washington. Před velvyslanectvím Saúdské Arábie si chtěl při nedělní akci se svými několika málo zbývajícími příznivci zahrát divadlo na muslimskou pouť do Mekky - Hadždž. Magistrát ale nechal shromáždění po půl hodině rozpustit.

Krátce před ohlášeným začátkem akce bylo na místě v Korunovační ulici přítomno jen několik desítek Konvičkových příznivců, počet zúčastněných výrazně zvyšovali novináři a fotografové, které Konvička po celou dobu odháněl. Kvůli opravě vodovodu v oblasti, kde se akce měla konat, bojoval náměstek primátorky Petr Dolínek za její zrušení, pořadatelé se ale nenechali odradit a před Saúdskou ambasádou se přesto sešli.

Zatímco velký guru českých anti-islamistů pronášel zahajovací projev, v pozadí se „herci“ převlečení za muslimy v bílých pláštích připravovali na malou pouť do Mekky, kterou chtěli před ambasádou sehrát. Zdá se, že si česká islamobijecká fronta konečně naplno uvědomila, co svými dnes již spíše groteskními protesty předvádí. Divadlo.

Během proslovu se Konvička pouštěl především do Saúdských diplomatů: „Co si o nás myslí tamhleti borci? Ti z toho mají úplně obyčejnou pr*el,“ prohlásil mimo jiné při vyjmenovávání teroristických útoků posledních 15 let. „Chceme jim ukázat, že nebudeme respektovat náboženství založené úchylem pro úchyly. My se jim budeme smát!“ dodal Konvička v úvodu. Zanedlouho však poznal, že nejlépe se skutečně směje ten, kdo se směje naposledy.

Po následujících projevech dvou dalších řečníků Beatrice Radosy a Radka Vítka přinesli za Konvičkova průběžného komentáře jeho příznivci před improvizované pódium mobilní toaletu, která měla znázornit muslimskou svatyni Kaabu. Zatímco se falešní muslimové za pódiem chystali začít hrát, zahalili účastníci akce Konvičkovu kadibudku černým plátnem naznačujícím barvu Kaaby. V tu chvíli se z policejního vozu ozvala výzva k rozpuštění shromáždění. Magistrát organizátory totiž předem upozorňoval, že bude-li při akci použita v připodobnění k muslimské svatyni kadibudka, může být akce rozpuštěna.

Nejaktivnější z hloučku aktivistů okamžitě začal rozdávat píšťalky, na místě zavládl chaos a v hluku chvíli asi ani sám Konvička netušil, co se bude dít. Nejdříve sice vyzval demonstranty, aby se přesunuli do nedalekého parku a tam akci dokončili, nakonec však na jakoukoli snahu o pokračování rezignoval. V reakci na výzvu, aby se rozešli, skandovali účastníci „gestapo, gestapo“. Až symbolicky zněl na pozadí Konvičkovy diskuze s policisty pokřik „My chceme divadlo“. „Pražský magistrát má v hlavě kadibudky,“ řekl pak Konvička novinářům.

Dnešní další Konvičkova blamáž, při které si opět nedal pozor na upozornění magistrátu, jen potvrdila, kam jeho iniciativa pod vlivem vlastních roztržek i ztráty atraktivity tématu míří. Do kadibudky.