Ulice pojmenovaná po Karlu Marxovi.

Ulice pojmenovaná po Karlu Marxovi. Zdroj: flickr.com

Na východě Německa se 550 ulic a náměstí stále jmenuje po komunistickém guru Karlu Marxovi

Karl Marx, guru světového komunismu, je stále na území bývalého komunistického východního Německa považován za nesmírně významnou osobnost. Kolem 550 ulic, uliček a náměstí pořád nese jeho jméno. Ovšem především z CDU, vládní strany kancléřky Angely Merkelové, stále častěji zaznívají hlasy, že je potřeba skoncovat s tímto reliktem minulosti.

Hospodářská rada CDU, která zastupuje ve straně podnikatele a firmy, tvrdí, že je čas ukončit koketování s Marxovým jménem. „Více než čtvrtstoletí po politickém a ekonomickém krachu NDR, je načase vyměnit jména komunistických světců v ulicích,“ řekl minulý týden deníku Bild Wolfgang Steiger, šéf rady. 

„Nechápu, proč jsou některá místa, dokonce hlavní ulice, ještě dnes pojmenované po Marxovi,“ dodal. 

Steiger si myslí, že Marx (1818 – 1883) a jeho souputník Bedřich Engels (1820 – 1895) „neudělali nic dobrého a rozpad NDR byl toho důkazem“.

Ale například Katrin Lompscherová z levicové strany Die Linke si myslí pravý opak: „Marx byl jedním z nejvýznamnějších filozofů nejen pro Německo, ale pro celý svět,“ řekla Lompscherová pro web The Local. Ta dokonce tvrdí, že Marx je pro Němce to samé jako Abraham Lincoln nebo George Washington pro Američany.

Východní Německo je kromě Marxe poseto i dalšími názvy ulic a náměstí, které pořád nesou jména po nejrůznějších komunistických vůdcích.