Koupání

Koupání Zdroj: Profimedia.cz

Vedro vydrží další dva týdny, tvrdí meteorologové

Následující dva týdny budou teplotně nadprůměrné, až v týdnu od 12. září by měly teploty klesat k dlouhodobému průměru. Pršet by podle meteorologů mělo spíše méně. Příští týden, kdy končí školní prázdniny, by se průměr maximálních denních teplot měl pohybovat okolo 26 stupňů Celsia. O týden později bude zhruba o dva stupně méně. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

"V souvislosti s převážně slunečným a teplým počasím konce srpna a první dekády září lze očekávat narůstající deficit vláhy," uvedli dnes meteorologové.

Dlouhodobá průměrná teplota v ČR pro období od 29. srpna do 25. září je 14,1 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 1999, kdy se průměr dostal na 16,7 stupně. Naopak minimum padlo v roce 1996, a to 11,6 stupně Celsia.

Meteorologové zároveň dnes vydali výstrahu před vysokými teplotami na tento víkend. V Čechách by se mohly teploty vyšplhat až na 34 stupňů Celsia, hlavně v nížinách. Na Moravě budou teploty nepatrně nižší, zhruba v rozmezí od 27 do 31 stupňů.