Bill a Hillary Clintonovi

Bill a Hillary Clintonovi Zdroj: Profimedia.cz

Hillary se topí ve skandálu: Nadace Clintonových brala peníze i od totalitních islámských režimů

Hillary Clintonová, kandidátka Demokratické strany v amerických prezidentských volbách, se topí ve velkém skandálu kvůli nebývalému střetu zájmů. Nadace rodiny Clintonových brala milionové dary i od totalitních režimů a zkorumpovaných lidí z celého světa. A to i v letech 2009 až 2013, kdy byla Clintonová ministryní zahraničních věcí USA. Informoval o tom list The New York Times a kauza prý nahraje Donaldu Trumpovi.

„Bill, Hillary and Chelsea Clinton Foundation“ už čelila několikrát různým skandálům, například že vybírá velké peníze od charitativních organizací, které mají samy financovat jiné projekty. Podle New York Times ale současná odhalení zásadně oslabí Clintonovou v předvolební kampani, protože tým Donalda Trumpa bude na ní kvůli tomu tvrdě útočit.

Mezitím exprezident Bill Clinton v podstatě přiznal problém, protože oznámil, že pokud bude jeho žena Hillary zvolena prezidentkou, tak od listopadu přestane brát nadace peníze ze zahraničí i od firem. Podle investigativních novinářů je ale na takové oznámení pozdě.

Zatímco Clintonová jako americká šéfka diplomacie jezdila po světě a kritizovala například diskriminaci žen v muslimských zemích, tak její rodinná nadace přijala dary v milionech dolarů ze Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů, Kataru, Kuvajtu, Ománu, Bruneje či Alžírska.

Ze Saúdské Arábie poslal 10 milionů dolarů přímo člen vládnoucí královské rodiny, která prosazuje wahhábismus, tedy nejtvrdší formu islámu. Ta jednoznačně diskriminuje ženy a Saúdská Arábie je také největším sponzorem radikálních muslimů a fundamentalistů po celém světě.

Dalším problematickým dárcem nadace Clintonových byl ukrajinský miliardář Viktor Pinčuk, zeť bývalého prezidenta Leonida Kučmy. Ten byl podle ukrajinských vyšetřovatelů zapleten do několika velkých korupčních skandálů. Za některé obchodní praktiky byl vyšetřován i ve Spojených státech. Pinčuk přitom kromě peněz poskytoval Clintonovým i své soukromé letadlo.

Podle rychlého průzkumu agentury Bloomberg až 72 procentům Američanů vadí, že nadace Clintonových přijímala peníze z totalitních zemí a od zkorumpovaných lidí v době, kdy byla Hillary Clintonová ministryní zahraničí. Nadace vyvíjela činnost v celkem 180 zemích a pracovala od svého vzniku na 3500 projektech.

Problémem je i to, že nadace Clintonových si bere také peníze za účast a projevy svých rodinných příslušníků i od humanitárních a charitativních organizací, které pomáhají potřebným a žijí z darů a příspěvků jiných lidí a firem. Celkem tak od roku 2001 podle webu Politico získala téměř 12 milionů dolarů.

Třeba Bill Clinton souhlasil, že promluví v roce 2014 na akci ve prospěch charity Happy Hearts Fund, která staví školy v místech po přírodních katastrofách. Tu založila česká supermodelka Petra Němcová. Clinton ale nejdříve několikrát účast odmítl a přišel až poté, co charita Němcové zaplatila jeho nadaci 500 tisíc dolarů.

Podle amerických médií i odborníků je podobný postup zcela pochybný, protože jsou tak odebírány peníze, které mají být použity pro potřebné lidi.