Vůbec nejméně zbraní podle dostupných statistik vlastní v Evropě Litevci, Poláci a Rumuni.

Vůbec nejméně zbraní podle dostupných statistik vlastní v Evropě Litevci, Poláci a Rumuni. Zdroj: profimedia.cz

Zeman říká „vyzbrojujte se“ kvůli teroru. Jenže Češi patří v Evropě k lépe vyzbrojeným národům

Prezident Miloš Zeman se nedávno v souvislosti s vlnou atentátů v západní Evropě vyslovil pro to, že by se občané měli kvůli terorismu vyzbrojovat. Podobně v posledních době smýšlí i část veřejnosti. Jenže ve skutečnosti patří Češi k spíše lépe vyzbrojeným národům Evropy. Úplně nejvíc střelných zbraní při porovnání počtu na 100 obyvatel jich ale vlastní Švýcaři, Finové a Srbové. Důvody tohoto vlastnictví jsou ale u každého státu jiné.  

Ve srovnání s USA jsou samozřejmě Evropané vyzbrojeni málo, protože Američané vlastní kolem 115 střelných zbraní na 100 obyvatel. Což je v demokratickém světě věc skutečně nevídaná.

Češi ve srovnání s ostatními státy Evropy disponují ale také poměrně „slušným“ arzenálem.

V České republice osciluje od roku 2003 počet majitelů zbrojních průkazů kolem čísla 300 tisíc. V poslední době byl vzhledem k bezpečnostní situaci v Evropě zaznamenán nárůst počtu žadatelů. Mezi lety 2003 až 2014 ovšem stoupl počet legálně držených střelných zbraní z 592 tisíc na 752 tisíc.

Důležitá je ale v souvislosti se Zemanovým výrokem i touhou části veřejnosti jiná věc. Jen necelá třetinu zbraní je u nás registrována za účelem „ochrany života, zdraví a majetku“. Asi pětina slouží na sportovní účely, sedmina na lov a myslivost, další jsou například součástí sběratelství.

Na 100 lidí připadá v Česku kolem 17 zbraní vlastněných civilisty. Není to v porovnání s Evropou vůbec málo, obsadili bychom v případě „vyzbrojení“ zhruba 15. místo.

Nejvyzbrojenějším národem jsou v Evropě Švýcaři, kde je až 45 střelných zbraní na 100 obyvatel. Ovšem zde je to způsobeno i tím, že vojáci v záloze mají své zbraně tradičně doma. Přesto se v zemi helvetského kříže odehraje velká střelba zcela výjimečně. Švýcaři jsou prostě v tomto ohledu mimořádně zodpovědní.

Zbraně mají v oblibě i Srbové, ale zde se uváděné údaje značně liší – od 38 až do 70 zbraní na sto obyvatel.

Poměrně velké množství střelných zbraní (mezi 30 až 40 na sto obyvatel) vlastní národy, kde je populární lov – Finové, Švédové, Norové. Nad 30 kusy se pohybují ale i Němci, Rakušané či Francouzi.

Naopak méně zbraní než v Česku mají na 100 obyvatel Britové, Portugalci, Irové, Italové, Maďaři, Dánové i Slováci.

Vůbec nejméně zbraní podle dostupných statistik vlastní v Evropě Litevci, Poláci a Rumuni. Samozřejmě počet zbraní je závislý na přísnosti zákonů jednotlivých zemí. Ani v tomto směru nepatří Česko mezi nejpřísnějšími státy. I když po loňském únorovém masakru v Uherském Brodě, kde místní občan zastřelil 8 lidí, vyzýval ministr vnitra Milan Chovanec ke snížení počtu střelných zbraní mezi obyvatelstvem. Podle všeho na svá slova již ale zapomněl.